Turismul all-inclusive salvează mediul înconjurător! E teoria specialiştilor americani, care susţin că resorturile de acest tip sunt mai prietenoase cu natura. Aici, turiştii găsesc tot ce-şi doresc într-un singur loc. Fără prea mult du-te vino, fără să folosească transportul individual şi să contribuie la traficul care sufocă tot mai multe destinaţii. Un lucru pe care încep să-l înţeleagă şi mulţi hotelieri români. 

De la nord la sud, litoralul românesc se laudă cu 30 de hoteluri all-inclusive. În acest resort din Mamaia, în fiecare vară, sunt găzduiţi câte 2.000 de turişti pe zi. Au totul de-a gata aici. De la cazare şi mâncare din belşug, până la petreceri tematice şi alte activităţi de grup. 

Articolul continua dupa recomandari

Cristiana Belu, manager hotel 4 stele: Oferim excursii de tip day city tour, împreună cu partenerii locali, astfel încât turiştii pleacă grupaţi cu autocar în vizită în oraşul nostru. Avem program artistic atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, astfel încât tendinţa de a pleca din complex să se reducă

Este tocmai avantajul găsit de jurnaliştii CNN în faţa turismului individual, care poluează mai mult mediul înconjurător. Transportul în comun este doar primul pas spre o planetă sănătoasă. 

Cristiana Belu, manager hotel 4 stele: În cadrul complexului se circulă cu maşinuţe electrice. Avem şi un centru de închirieri biciclete pentru turiştii care vor să viziteze staţiunea 

În plus, turismul în masă poate distruge şi destinaţii celebre care au ajuns să aibă şi de 10 ori mai mulţi vizitatori decât locuitori.

Ciprian Enea, consultant în turism: Sunt oraşe sufocate de turişti şi orase care ar da orice să aibă parte de banii turiştilor. Barcelona, Amsterdam, Veneţia sunt doar câteva din cele mai noi oraşe turistice ale Europei unde localnicii au mişcări de protest. Oamenii consideră că viaţa lor e complet dată peste cap

În faţa acestui fenomen, resorturile all-inclusive, ridicate de obicei în zone izolate, pot fi soluţiile salvatoare. Mai ales acolo unde hotelierii îşi produc singuri materia primă. 

Cel mai mare lanţ hotelier din Mamaia are propria producţie de legume şi fructe. La 30 de kilometri de Constanţa există 12 solarii unde cresc de toate, de la roşii şi castraveţi până la verdeţuri. 

Dacă în Grecia turiştii sunt întâmpinaţi la all inclusive cu ulei de măsline şi vin din producţia proprie, în Covasna, brânzeturile maturate sunt mândria locului.

Adrian Broanăr, producător local: Sunt produse obţinute la o altitudine de peste 750 metri, sunt produse montane bio certificate. În acest parteneriat fac parte producători de lactate, carne, miere, legume şi sucuri de fructe  

Anul trecut, pe aeroporturile lumii, au fost înregistraţi 1,4 miliarde de turişti, o cifră record. Iar numărul lor va creşte, în acest an, cu 4%, estimează Organizaţia Mondială a Turismului.