Obiceiurile alimentare nu sunt fixe, ci cunosc schimbări periodice. În mare parte, sunt influențate de nivelul veniturilor, de gradul de informare al consumatorilor, de tradiții și de tendințe alimentare. Schimbările socio-economice se răsfrâng și în farfuriile românilor.

Unele obiceiuri alimentare sunt adânc împământenite, însă se pot observa și schimbări. Iată ce obiceiuri alimentare au păstrat și au adoptat românii:

Articolul continua dupa recomandari

Alimentele de bază

Spre deosebire de alte țări din Uniunea Europeană, în România se consumă cantități mai mari de produse alimentare de origine animală, pâine și zahăr. Un raport al Comisiei Europene constată că, în medie, 23% din alimentația unui român este compusă din produse din carne. Preferințele sunt clare și în privința cărnii: românii preferă porcul, vita și, într-o proporție mult mai mică față de acestea două, peștele.

Din păcate, consumul de fructe și legume proaspete este destul de scăzut în raport cu recomandările alimentare ale nutriționiștilor. Principala explicație stă în veniturile mici ale românilor, care se orientează către legume și fructe ieftine, locale. Printre cele mai consumate legume se numără varza, cartofii și mazărea. Unele studii indică și faptul că, în ultimii ani, consumul de fructe și legume a crescut.

Livrări la domiciliu

Pe de o parte, lipsa de timp liber a condus la creșterea consumului de fast food. Pe de altă parte, se conturează și o altă tendință, din partea unor persoane cu venituri peste medie: aceea de a comanda frecvent la domiciliu. Românii care doresc să apeleze la aceste servicii au două opțiuni principale. O parte comandă direct de la restaurantul dorit, pe când alții apelează la firme specializate în livrarea mâncării la domiciliu, care au contracte cu mai multe restaurante.  

Piața livrărilor la domiciliu este în creștere, iar una din urmările pozitive este creșterea diversității ofertei. Spre exemplu, cei care doresc să comande mancare la domiciliu in sectorul 1 se pot bucura de feluri de mâncare diverse, de la restaurante cu specific românesc, italian, libanez, chinezesc, indian, japonez, israelian, grecesc și nu numai. La această listă se adaugă și tendințe culinare mai recente, cum ar fi raw vegan sau fusion.

Alimente bio și ecologice

Piața produselor alimentare ecologice și bio a crescut în ultimii ani, iar unii români s-au obișnuit să consume aceste produse. Ele nu sunt însă accesibile tuturor, având în general prețuri mai mari decât produsele convenționale. Un studiu sugerează că 18% dintre români au crescut consumul alimentelor ecologice sau bio în ultimii 3 ani, dar și că 24% din români cumpără cel puțin un aliment bio sau ecologic o dată sau două ori pe săptămână.

Alimente de tip fast food

Atunci când aleg mâncare de tip fast food, românii se orientează în special către burgeri, șaorma, pui prăjit și cartofi prăjiți. Mâncarea de tip fast food este preferată în special de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani. Se pare că bărbații au tendința de a merge mai des la restaurante de tip fast food decât femeile. Acestea preferă deseori produse de patiserie și simigerie. Un alt preparat fast food popular este pizza, care e preferată în special în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani, potrivit Romania Insider.

Când mănâncă românii

Pentru majoritatea românilor, cea mai consistentă masă este cina. Programul încărcat de peste zi ne poate face să trecem cu vederea recomandările nutriționiștilor. Potrivit acestora, micul dejun ar trebui să fie mai consistent. În realitate, un sfert dintre români nu iau mic dejunul mai des de odată pe săptămână. Cei mai mulți dintre aceștia sunt tineri cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani.

O altă obișnuință a românilor, de această dată, mai veche, este să mănânce la aceeași masă (în special la prânz): ciorbă sau supă, felul principal și, uneori, desert. Medicii nu recomandă însă consumarea a mai multe feluri de mâncare la o masă, obicei care ne expune atât problemelor digestive, cât și apariției kilogramelor în plus.

Sursă foto: Shutterstock