Perdele de lumină pentru salvarea de vieţi. Este soluţia găsită în câteva oraşe din România. La trecerile pentru pietoni au fost montate reflectoare LED. Iar efectele se văd în statisticile Poliţiei Rutiere. Sunt mult mai puţine accidente. 

Nu s-au ivit încă zorii, dar pe această stradă din Cluj-Napoca parcă e miezul zilei. 

Articolul continua dupa recomandari

Cele două corpuri de iluminat cu led formează o perdea de lumină puternică exact deasupra trecerii pentru pietoni, făcând-o mult mai vizibilă. 

În acest mod, pietonii aflaţi în deplasare sunt văzuţi de către şoferi chiar şi de la 30 de metri distanţă.

Vederea reprezintă 80% din viteza de reacţie a unui şofer. De un an, pietonii din această zonă sunt protejaţi de lumina puternică. 

Sergiu Iurian, Poliţia Rutieră Cluj-Napoca: Accidentele rutiere grave au scăzut de la 12 la 8. Practic, o scădere procentuală cu aproximativ 20%

Prima trecere de pietoni din Cluj-Napoca a fost suprailuminată în urmă cu aproape trei ani, într-un proiect pilot. Acum, numărul lor a ajuns la 83. Până la sfârşitul anului vor fi însă 121.

"Mi se pare o treabă excelentă. Adică, eu cred că aşa ar trebui să arate toate trecerile de pietoni. În momentul în care carosabilul arată aşa şi e umed, e cam imposibil să vezi. Mai ales în momentul în care marcajele sunt murdare". 

Totuşi, pietonii nu trebuie să se bazeze doar pe reacţiile şoferilor, ci, obligatoriu, să se asigure înainte să traverseze. Mai ales că, de multe ori, maşinile parcate neregulamentar reduc vizibilitatea. 

"Sunt unii care dau prioritate, dar unii care merg ca nebunii. Deci, trebuie noi, pietonii, să ne asigurăm mult mai mult. Chiar când trec cu copii mici".

Emil Boc, primar Cluj Napoca: Poliţia Rutieră le-a susţinut din primul moment pentru că nu am inventat noi apa caldă. În Uniunea Europeană există în multe ţări de multă vreme

Valoarea totală a investiției este de 200.000 de lei. 

Şi în oraşul Făgăraş, pe DN 1, autorităţile locale au anunţat începerea lucrărilor pentru iluminarea suplimentară cu sisteme LED a trecerilor de pietoni. Un proiect pilot asemănător a prins contur şi pe străzile din Sibiu.