Mai sunt doar câteva zile până la deschiderea oficială a celui mai frumos drum din România. Calendaristic, suntem în plină vară, însă pe Transfăgărăşan zăpada este de cinci metri. În timp ce unii turişti se aventurează şi ocolesc bariera, alţii fac cale întoarsă în faţa drumarilor care intervin ca în plină iarnă.

Suntem aproape de mijlocul lunii iunie, dar pe Transfăgărăşan drumarii luptă cu troienele ca în toiul iernii. Mulţi turişti ignoră pericolele şi se încumetă să urce pe un traseu închis.

Articolul continua dupa recomandari

Transfagarasanul se deschide oficial de la 1 iulie. Pana atunci la Balea Lac se poate ajunge doar cu telecabina. Chiar si asa sunt destui soferi care urca pe Transfagarasan dar o fac pe propria raspundere.

Mai mulţi motociclişti polonezi ne dau o lecţie de responsabilitate. Au făcut cale întoarsă chiar dacă au bătut mii de kilometri doar pentru a ajunge pe cea mai spectacuoasă şosea din lume.

Turist: Poate venim anul viitor, putin mai tarziu. Trebuie sa gasim alt drum sa ne intoarcem, daca nu, sa renuntam la planul de a merge la cascada pe Transfagarasan.

Turist român: E mai mare rasul, ei se asteptau sa vada ceva, nu? Si inchidem portile asa in fata, e ceva groaznic. 

Nemulţumiţi sunt şi cabanierii din zonă. Pierd bani pentru fiecare turist care nu reuşeşte să ajungă la ei.

Marius Olaru, proprietar pensiune: Nu ne incurca doar pe cei care ne desfasuram activitatea turistica in zona Balea Lac, incurca pe sutele de agenti economici de pe Valea Bâlii si de pe Valea Argesului, de la Curtea de Arges si pana la Cartisoara.

Drumarii mai au de deszăpezit ultimele serpentine de la cota 2000.

Robert Elekes, purtător de cuvânt DRDP: Curatarea zapezii este doar primul pas in punerea in ordine a Transfagarasanului, dupa aceasta operatiune va urma refacerea sistemelor de siguranta, cum ar fi indicatoare rutiere, parapete si asa mai departe. Mai avem foarte mult de lucru insa, dupa cum stiti termenul de deschidere prevazut de lege este de 1 iulie asa ca mai avem timp.

Transfăgărăşanul este vizitat anual de zeci de mii de turişti. Este deschis doar 4 luni pe an între iulie şi octombrie.