Potrivit avocatului Bogdan Dobroescu, atentatul de la Istanbul schimbă planurile de vacanță ale turiștilor români. Tot mai mulţi vor să-și schimbe destinațiile de vacanță din Turcia.

În acest caz, tot ce trebuie să facă turiștii români este să notifice agențiile de turism cu care au încheiat contracte de servicii turistice și să ceară schimbarea destinației, sau rambursarea prețului asta în funcție de fiecare situație.

Articolul continua dupa recomandari

În astfel de situații se discută despre un caz fortuit notat în Noul Cod Civil la art. 1351 și anume:

(1) Dacă legea nu prevede altfel sau părțile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forță majoră sau de caz fortuit.

(2) Forța majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil.

(3) Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut și nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.

(4) Dacă, potrivit legii, debitorul este exonerat de răspundere contractuală pentru un caz fortuit, el este, de asemenea, exonerat și în caz de forță majoră.

Pe temeiul obiectiv al cauzalității, evenimentul se poate încadra la un caz de forță majoră (atentate, cutremure, inundații etc.) situație în care ne aflăm în prezența unui caz fortuit.

sursa: AGERPRES