Pe hârtie, românii trăiesc tot mai bine de la o lună la alta. Salariul mediu net pe economie a crescut cu 400 de lei într-un an. Surprinzător, nu IT-iştii sunt în topul celor mai bine plătiţi angajaţi, ci muncitorii din uzine sau cei de pe marile şantiere. Câştigurile lor lunare depăşesc, în unele cazuri, şi opt mii de lei. Cei mai mulţi angajaţi se plâng că şi cheltuielile sunt mult mai mari.

Muncitorii care lucrează în cele mai grele condiţii sunt tot mai apreciaţi de către angajatori. Cel puţin, cifrele oficiale arată că în uzine, dar şi în marile fabrici se câştigă, în unele cazuri, chiar mai mult decât în domeniul IT. De exemplu, cei care lucrează la fabricarea produselor de cocserie. 

Articolul continua dupa recomandari

Criza forţei de muncă este unul dintre principalele motive pentru care unii angajatori s-au văzut nevoiţi să majoreze salariile. Doar în industria auto, de exemplu, lucrează în prezent 200.000 de persoane, însă ar mai fi nevoie de alte câteva mii. 

Este unul dintre cele mai prospere domenii, dacă ne uităm în statisticile oficiale, alături de construcţii, de învăţământ, dar şi de activităţile extractive. 

Dan Barbu, antreprenor industria auto: În toate industriile, 100%, salariile s-au mărit. Până la urmă, va trebui să ne aliniem la salariile europene, pentru că toate cheltuielile sunt aliniate la salariile europene

De cheltuieli mai mari vorbesc şi analiştii, dar şi angajaţii din mediul privat. Deşi salariul mediu net pe economie a crescut cu 40 de lei în luna iunie faţă de mai şi cu 400 de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, oamenii spun că nu au simţit majorările. 

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Eu m-am uitat un pic şi în alte părţi şi am văzut că, de exemplu, în ultima perioadă creditarea a crescut tot cam cu 15 la sută. Deşi se spune că oamenilor le-au crescut salariile, se împrumută şi mai mult. Au crescut restanţele populaţiei, deşi, se pare că salariile sunt în creştere şi am mai observat, de asemenea, că numărul firmelor de recuperare de datorii a crescut cu 15% 

Corina Diaconu, manager companie de recrutare: Spre deosebire de sectorul public, salariile sunt corelate, de fiecare dată, cu performanţa. Nu se anunţă niciodată creşteri salariale peste noapte şi fără motiv 

Mai puţin norocoşi sunt angajaţii din confecţii, horeca şi fabricarea mobilei. Câştigurile lor lunare nu depăşesc, de cele mai multe ori, două mii de lei.