Flora intestinala este formata din bacterii bune, care alcatuiesc flora de fermentatie, si bacterii daunatoare, care alcatuiesc flora de putrefactie. Din cauza stresului constant, a alimentatiei nesanatoase, dar si a administrarii de antibiotice, flora intestinala se poate dezechilibra si astfel pot aparea o serie de tulburari intestinale, categorie in care intra constipatia, diareea sau sindromul colonului iritabil.

Pe de alta parte, existenta bacteriei Helyobacter Pylori in intestin, poate fi responsabila de aparitia gastritei si chiar a ulcerului.

Articolul continua dupa recomandari

Metode cu rezultate optime

Alimentatia joaca cel mai important rol in aceasta schema, prin urmare se recomanda introducerea in meniul zilnic a alimentelor care refac flora intestinala. Din aceasta categorie fac parte probioticele, iar acestea se gasesc doar in alimentele fermentate, si fibrele.

  • Iaurtul. Este, fara indoiala, cel mai bogat aliment in probiotice, in special cel obtinut din lapte de capra. Acesta trebuie consumat zilnic, insa trebuie evitate sortimentele cu fructe, cu coloranti, indulcitori artificiali, conservanti sau arome. Se recomanda alegerea iautrului care prezinta pe eticheta specificatia „culturi vii/active”. Alaturi de iaurt se poate consuma cu incredere kefir, sana, lapte batut sau branza de vaci fermentata.
  • Muraturile. Indiferent ca vorbim de varza murata, castraveti murati sau masline murate, muraturile in saramura contin culturi de microorganisme care sunt benefice in refacerea florei intestinale. Nu ne referim, insa, si la muraturile in otet sau cele care contin conservanti.
  • Eubiotic. Suplimentele alimentare pe baza de probiotice sunt extrem de eficiente in refacerea florei intestinale, cu atat mai mult cu cat, in cazul unei afectiuni, devine aproape imposibil sa sustinem sanatatea intestinala doar din alimentatie. Eubiotic contine culturi lactice vii care se gasesc in mod normal in flora intestinala. Conform studiilor, probioticele sunt eficiente in combaterea infectiei cu Heliobacter pylori, dar au si o componenta esentiala in mentinerea sanatatii psihice, gratie capacitatii de anihilare a stresului, anxietatii si depresiei.
  • Soia. Soia fermentata este un alt produs care are la baza probiotice si, in plus, este ideal in cazul vegetarienilor sau persoanelor care se confrunta cu intoleranta la lactoza. Se poate consuma laptele de soia, pasta miso si tempeh, acestea avand la baza soia fermentata.
  • Cereale integrale. Nu contin probiotice, insa cerealele integrale ar trebui sa faca parte din meniul zilnic al oricarei persoane deoarece, fiind bogate in fibre, sustin tranzitul intestinal si favorizeaza eliminarea bacteriilor nocive si a agentilor patogeni din flora de putrefactie.

Sfaturile medicului

Se recomanda ca alimentatia sa fie diversificata si cat mai bogata in nutrienti, iar mesele sa fie dese si cu hrana moderata. De asemenea, eliminarea prajelilor, a tutunului, a alcoolului, cafelei si a sucurilor acidulate din meniu sustin echilibrul florei intestinale. Totodata, este importanta odihna si eliminarea stresului cotidian prin diferite metode, de exemplu plimbari in aer liber, masaj, meditatie sau yoga. Miscarea fizica favorizeaza metabolismul si, implicit, contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prin urmare minim 30 de minute pe zi de exercitii fizice vor sustine sanatatea florei intestinala.

Sezonalitate

Dezechilibrarea florei intestinale si tulburarile gastrointestinale au o componenta sezoniera importanta. Acestea tind sa apara la schimbarea anotimpurilor, in special la trecerea de la sezonul rece la cel cald, ca urmare a modificarilor intervenite in alimentatie, dar si de fiecare data cand ne schimbam dramatic dieta, de exemplu dupa o perioada de post.