Titi Spânu, liderul rețelei care a exploatat peste 100 de "căpșunari" români, în Italia, plasat în arest la domiciliu. 

Titi Spânu, liderul unei rețele care a exploatat peste 100 de muncitori români, trimiși să muncească în condiții inumane în Italia, a fost plasat în arest la domiciliu, după ce a stat mai multe luni în arest preventiv, în urma unei anchete realizate de DIICOT.

Articolul continua dupa recomandari

Titi Spânu și frații săi, Iulian, Valentin şi Cornel Spânu, sunt judecați pentru crearea unei reţele internaţionale de trafic de persoane.

Timp de șapte ani, frații Spânu au racolat zeci de persoane pe care le-au trimis la muncă în Italia, ei obținând de pe urma acestora aproximativ 100.000 de euro.

Potrivit DIICOT, cei patru le promiteau iniţial victimelor un salariu de 1.000 de euro lunar pentru a munci la ferme agricole din Italia, prezentându-le alte condiţii decât cele reale (referitoare la cazare, durata legală a zilei de muncă).

Românii munceau 10-12 ore zilnic, câte 7 zile, fiind plătiţi cu 4,3 euro/oră, deşi înţelegerea era pentru 8 ore de muncă, pentru un salariu de 6-7 euro/oră, iar duminica ar fi trebuit să fie zi liberă.

„Pentru a fi obligaţi să muncim între 10 şi 12 ore zilnic, patronii italieni, în înţelegere cu Titi Spânu şi fraţii acestuia, ne reţineau actele de identitate, motivând că ne vor încheia contractul de muncă şi ne vor plăti asigurările sociale, dar niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva”, a declarat o victimă.

Muncitorii români erau bătuţi ca să plătească taxa de protecţie, potrivit DIICOT.

Petruş Cadu a plecat în Italia, pe filiera Spânu, ca simplu muncitor, unde a lucrat mai mulţi ani. Pentru că era conştiincios, a fost promovat ca supraveghetor și a dezvăluit, în cadrul anchetei, ce se întâmpla de fapt la fermele din Italia.

„În mai multe rânduri, atât eu, cât şi Dingă Costel i-am ameninţat cu acte de violenţă fizică pe cei care lucrau la fermă, pentru a-i determina să plătească taxa de protecţie de 150 de euro pe lună, iar într-o situaţie, din dispoziţia lui Spânu Titi, împreună cu acesta şi cu Dingă Costel l-am agresat fizic pe unul dintre muncitorii români care refuzase să plătească taxa”, a declarat Cadu.

Cu banii câștigați de pe urma căpșunarilor români, frații Spânu și-au cumpărat terenuri agricole, imobile şi maşini.

După arestarea lor preventivă în septembrie 2017, Tribunalul Galaţi a înlocuit, pe 11 mai, arestarea preventivă cu arestul la domiciliu în cazul lui Titi Spânu. 

Iulian Spînu fusese deja eliberat din arest, în timp ce ceilalți doi frați nu au fost încă găsiți.