România are tineri excepţionali. O dovedeşte, încă o dată, o echipă de liceeni din Timişoara, care s-a calificat, pentru al treilea an consecutiv, în finala unei competiţii internaţionale organizate de NASA. Ministerul Educaţiei nu finanţează, însă, astfel de concursuri, aşa că tinerii sunt nevoiţi să se descurce pe cont propriu.

Elev: Propunerea de anul acesta a fost tractarea unui robot defect. Iar robotul, controlat de noi, trebuia să treacă de un câmp de resturi spaţiale fără să le lovească.

Articolul continua dupa recomandari

Un proiect la care 9 elevi ai Liceului Teoretic "Grigore Moisil" din Timişoara au lucrat în echipă mai bine de patru luni.

Elev: Am muncit enorm de mult, ne întâneam de vreo 2 3 ori pe săptămână, la şedinţe de grup, unde stăteam şi lucram pe vreo 6, 7 ore.

Cea mai mare parte a muncii au făcut-o acasă, pe cont propriu, fiecare. Cel puţin 20 de ore pe săptămână se pregăteau pentru competiţie. Dar. greul pentru ei acum vine.

Cătălin Mihai, elev: Mai avem mai puţin de două săptămâni să strângem banii necesari pentru a acoperi costul cazării, teransportului şi a mâncării.

Până acum, tinerii au reuşit să strânga suma de 7.000 de euro, dar mai au nevoie de încă pe atât. Şcoala nu îi poate sponsoriza, şi asta pentru că Ministerul Educaţiei finanţează doar concursurile organizate de ei.

Sebastian Maleş, elev: E un pic frustrant şi cumva noi reuşim cât de cât în fiecare an să strângem nişte bani, dar există echipe care cu siguranţă nu pot şi există ţări în care nu se poate face chestia asta şi de acolo vin mult mai puţine echipe, deci per-total e un deficit mult mai mare al mai multor ţări, şi asta nu e de educaţie.

200 de echipe de pe patru continente au participat la concursul de peste ocean anul acesta. În finală s-au clasat 8 ţări, iar România a ocupat locul şase. Pentru a ne face mândri la Boston, pe data de 28 ianuarie, elevii români au nevoie acum de ajutorul sponsorilor.

În viitor, elevii îşi doresc să studieze fizica aplicată, însă nu ştiu dacă în România sau în America.

Cum îi puteţi ajuta pe elevi să strângă banii necesari pentru competiţie

Elevii mai au nevoie să strângă 7.000 de euro pentru a acoperi costurile necesare participării în competiţie. Cei care vor sa ajute elevii cu o donaţie, pot depune banii în contul:

Banca Transilvania RON account: RO32BTRLRONCRT0397336301 (SWIFT: BTRLRO22)