O excursie cât o experienţă de viaţă, de asta ar putea avea parte tinerii români de 18 ani, care vor să descopere lumea pe cont propriu, dar bugetul nu le permite. Un program european le plăteşte drumul cu trenul, în ţările din Uniune, iar de restul aventurii se ocupă singuri. Din păcate, locurile sunt limitate, iar concurenţa este mai ceva ca la facultăţile de top.

"Am doar 18 ani, sunt nebun, iubesc şi nu am bani" este refrenul unei generaţii, dar şi profilul candidatului la programul DiscoverEU.

Articolul continua dupa recomandari

Câştigătorul DiscoverEU de anul trecut a vizitat patru ţări

Acesta le oferă tinerilor care vor să cunoască lumea posibilitatea să călătorească gratuit, cu trenul, în Uniunea Europeană.

Ştefan a câştigat permisul de călătorie anul trecut. A vizitat Austria, Cehia, Germania şi Olanda şi spune că a fost aventura vieţii lui. 

Ştefan Iosif, participant DiscoverEU: M-am întors cu un optimism care nu îmi stătea în fire. M-am întors mult mai deschis şi mai sigur pe puterile mele 

Programul nu acoperă şi cazarea sau hrana, aşa că tinerii trebuie să se descurce pe cont propriu.

Un sfat de la un călător profesionist este să aleagă trenurile de noapte şi să economisească astfel banii de hotel. Există şi alte soluţii. 

Tudor Maxim, antreprenor turism: Poţi să faci voluntariat în hosteluri sau în alte locuri, unde îţi pot oferi cel puţin cazare şi chiar şi mâncare pentru câteva zile

Ştefan Iosif, participant DiscoverEU: Să încercaţi să gustaţi din mâncarea tradiţională. La muzee sau oriunde puteţi să întrebaţi de reduceri pentru elevi sau studenţi 

Câştigătorii DiscoverEU, aleşi de membri ai Comisiei Europene

Aventura prin Europa începe printr-o simplă accesare a Portalului European pentru Tineret. Cei care vor să plece în călătorie vor trebui să intre pe site, să completeze un formular cu datele personale, să răspundă la un quiz de cinci întrebări, plus o întrebare de departajare, iar condiţia esenţială este să fi împlinit 18 ani la 1 iulie. 

Ulterior, un juriu format din membri ai Comisiei Europene va alege câştigătorii.

Ştefan Turcu, purtător de cuvânt Comisia Europeană, România: Le oferim şi un fel de ghid de călătorie şi un jurnal în care poate să îşi noteze fiecare destinaţiile în care vor să ajungă

Tinerii pot să se înscrie singuri sau în grupuri de maximum cinci persoane şi pot călători până la o lună prin Europa. 

Anul acesta sunt disponibile 762 de tichete de călătorie. Puţine, dacă luăm în calcul faptul că în 2018 s-au luptat şase tineri pentru un loc.