A V C. Sunt trei litere care dau fiori şi care îi îngrijoreajă şi pe medici după ce tot mai mulţi tineri sunt răpuşi de accidente vasculare cerebrale provocate de boli cardiace. O problemă care până acum câţiva ani afecta doar vârstnicii.

O boală silenţioasă care se manifestă prin bătăi neregulate ale inimii. Aşa denumesc medicii fibrilaţia atrială. În fiecare zi, au cazuri noi de pacienţi tot mai tineri. 

Articolul continua dupa recomandari

Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiolog
Vedem tineri de 20-30 de ani, care suferă de această afecţiune. Este situaţia în care pacientul nu simte nimic şi brusc face un accident vascular cerebral.

Principalele cauze sunt alimentaţia haotică, viciile, dar şi lipsa mişcării, stresul sau oboseala. Sunt obieciuri periculoase. Şi mai îngrijorător este că mulţi dintre tineri nu sunt îngrijoraţi, deşi sunt expuşi în fiecare zi la aceşti factori. 

Cel mai tânăr pacient din România, diagnosticat cu fibrilaţie atrială, avea 17 ani. A fost salvat în ultima clipă pe masa de operaţie.

Bogdan Popescu, medic primar neurolog
O investiţie în prevenirea acestor factori de risc, inclusiv fibrilţia atrială, ar putea duce, după calculele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la o reducere cu 80% a accidentelor vasculare cerebrale.

Din păcate autorităţile nu fac nimic. 

Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor
Eu n-am simţit până atunci, nu mi-a venit să cred, am fost şocat, cunoscând multe despre fibrilaţia atrială.

Peste 8000 de pacienţi au murit anul trecut în urma unor complicaţii ale fibrilaţiei atriale. În plus, 20% din totalul morţilor cauzate de un accident vascular cerebral sunt provocate de această boală. 

Medicii cardiologi, neurologi şi cei de familie s-au reunit pentru a demara campania "Schimbă ritmul". Speră ca, măcar aşa, oamenii să meargă la controale periodice care le-ar putea salva viaţa.