O modă periculoasă face furori pe internet. Este vorba despre terapiile cu lumânări pentru urechi! Cei care le vând spun că topesc dopurile de ceară şi le recomandă inclusiv familiilor cu copii. Medicii resping ferm aceste proceduri şi spun că pacienţii pot rămâne mutilaţi pe viaţă.

Farmacista ne asigură că lumânările pentru urechi nu sunt periculoase. Şi îi încurajează chiar pe părinţi să le folosească pentru cei mici. 

Articolul continua dupa recomandari

Astfel de produse au prospecte pe care scrie că fumul cald înmoaie dopurile de ceară. 

Lumânările din bumbac şi ceară se vând ca produse de îngrijire, în magazinele naturiste, dar şi online. Nu există nicio restricţie. 

Chiar dacă părerile oamenilor sunt împărţite, medicii nu recomandă conurile auriculare, adică lumânările pentru urechi. Spun că sunt atât de periculoase, încât cei care le folosesc pot chiar să îşi piardă auzul.

Există riscul ca ceara să ajungă în ureche şi să se depună pe timpan. Cei care le folosesc sunt predispuşi la infecţii, mai spun doctorii. 

O vizită la medicul ORL nu trebuie înlocuită cu astfel de terapii. Preţul unei lumânări porneşte de la 6 lei şi poate să ajungă chiar şi la 60 de lei. 

În Canada, s-a interzis comercializarea lor. Iar Serviciul Naţional de Sănătate din Anglia a declarat că nu există nici o dovadă care să ateste eficacitatea acestor produse.