Telemeaua de Sibiu a fost recunoscută oficial în Europa. Cea mai falsificată brânză din România va fi în sfârşit protejată. A devenit al şaptelea produs românesc înregistrat în Uniunea Europeană. Deocamdată, doar 10 producători din Sibiu pot vinde această telemea. Explică şi care sunt diferenţele faţă de alte specialităţi. 

Din lapte de oaie, cu un gust intens şi plăcut, sărată şi untoasă, telemeaua de Sibiu este mândria zonei. Se face după o reţetă transmisă în familiile de oieri, din generaţie în generaţie. 

Articolul continua dupa recomandari

O vânzătoare spune că "Telemeaua de Sibiu e foarte grasă. Ea, dacă stă la maturat, se face untoasă. Şi dacă stă un pic la apă, ea se desară şi-atunci o întinzi pe pâine c-aşa grasă e de o întinzi pe pâine. Uite-aşa, ca un unt".

Despre telemeaua de la Sibiu se spune că "are un gust aparte şi e mai deosebită faţă de Timişoara, Moldova, are gustul ei aparte. Are grăsime, are tot ce vrei bun în ea".  

Telemeaua de Sibiu are un gust unic şi pentru că oile pasc în zonele montane din Sibiu, unde componenta florală a pajiştilor se diferenţiază clar de cele de la şes, spun ciobanii. 

Şi cum numele a ajuns atât de cunoscut, a devenit unul dintre cele mai contrafăcute produse. Pieţele sunt pline de telemea de Sibiu de la oi care n-au văzut Sibiul.

O asociaţie din care fac parte 10 producători a reuşit să obţină certificarea europeană şi astfel produsul va fi mult mai bine protejat. Deocamdată, doar ei au voie să vândă telemeaua care poate fi recunoscută în magazine după această hologramă. 

Însă, în asociaţie pot fi primiţi şi alţi ciobani din zonă. 

Maria Ivan, producător telemea de Sibiu: Acum, telemeaua poate fi recunoscută la nivel internaţional prin etichete şi pe spate avem şi detaliile de la producători, cei 10 producători din judeţul Sibiu. Putem duce brânza mai departe şi pentru export

Telemeaua de Sibiu este vândută acum cu 26 de lei kilogramul. Ambalată, costă 33 de lei. Odată cu noul "titlu" obţinut, preţul va creşte cu 5 până la 10 la sută. 

Florin Dragomir, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Telemea din Sibiu: Laptele venit de la stână, proaspăt, cald, se dă cheag, se prelucrează tradiţional, se pune în saramură şi se obţine telemeaua de Sibiu. Fără adaosuri, fără conservaţi, numai cu cheag şi cu sare

Telemeaua de Sibiu se alătură celor şase produse românești protejate de Uniunea Europeană: magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești, cârnații de Pleșcoi, scrumbia de Dunăre afumată şi novacul afumat din Țara Bârsei. 

Lista ar putea fi completată de caşcavalul de Săveni, în curs de certificare, dar şi de alte produse precum merele de Voineşti sau gemul de rubarbă.