Şapte din cei nouă români morţi în cumplitul accident din Ungaria au fost îngropaţi, astăzi. În două localităţi din Mureş, a fost zi de doliu şi de lacrimi. Ecourile tragediei au ajuns în întreaga ţară. Peste 24 de mii de români au semnat petiţia "Stop live pe Facebook la volan".

Din păcate, tocmai cei care ar trebui să înţeleagă cel mai bine riscurile utilizării telefonului la volan ignoră pericolul. Zeci, poate sute de şoferi de taxi sau de microbuz se joacă zilnic cu viaţa călătorilor.

Articolul continua dupa recomandari

După accidentul din Ungaria, transportatorii încă mai folosesc telefoanele în timp ce conduc. Fie că sunt taximetrişti sau şoferi de maxi taxi, unii dintre ei dau dovadă de o inconştienţă incredibilă. 

Reporterii Observator au dovada. Un taximetrist, cu doi oameni în maşină nu doar că foloseşte tableta în timpul mersului, dar joacă poker, live, pe internet. 

În Iaşi, în schimb, un şofer de maxi-taxi e şi mai "curajos". Deşi are mulţi călători în maşină, ţine două telefoane în mâini. Iar volanul îl controlează cu genunchiul.

Pornind de la astfel de scene, o echipă Observator a făcut, astăzi, un test. Reporterul a pornit prin Bucureşti în trei curse diferite cu taxiul. Din trei călătorii, două au decurs normal. 

A treia însă, a fost cu ghinion. Şoferul, foarte agitat, ţinea ochii în telefonul de lângă scrumiera plină, schimba banda fără să vrea şi aproape că a făcut un accident. 

Reporterii Observator au făcut o sesizare la Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi.  

"Noi ne vom interesa, vom face o anchetă internă a noastră şi ne vom adresa şi primăriilor şi autorităţii române rutiere, dacă este cazul, pentru suspedarea atestatului profesional pentru o anumită perioadă", a anunţat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR. 

Mai mult, tot în urma sesizărilor Observator, COTAR îşi propune să modifice sistemul de comenzi prin aplicaţie. 

Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: "Vom face în aşa fel încât aceste aplicaţii pentru comenzi să nu mai poată fi accesate în mers, decât în momentul când eşti staţionat."

În acest fel, reprezentanţii taximetriştilor din România susţin că se aliniază inclusiv demersului Observator şi Observator.tv, în parteneriat cu Poliţia Română, "STOP live pe facebook la volan! Dă like vieţii!". Petiţia a strâns, până acum, peste 24 de mii de semnături. 

Între timp, familiile celor decedaţi în tragicul accident din Ungaria îşi plâng morţii. În localitatea Agrişteu, a fost ultimul drum pentru patru oameni. Patru sicrie au mers la groapă cu aceeaşi maşină. Doi dintre cei care au pierit erau soţ şi soţie. În urma lor, au rămas şase copii orfani. 

O femeie aproape că i-a văzut murind. Şi nu în live-ul de pe Facebook. Au plecat în acelaşi timp din Slovenia spre România.

Alţi trei dintre cei decedaţi în microbuzul morţii au fost îngropaţi, tot astăzi, în localitatea Căpâlna. Iar doi vor fi înhumaţi în zilele următoare.

Semnează petiţia

Dă like vieţii! Semnează petiţia "STOP live pe Facebook la volan!"