Unde se termină politeţea şi unde începe pericolul? Copiii pot fi învăţaţi să recunoască un abuz sexual şi să stea departe de agresori. O spun specialiştii, care îi încurajează pe părinţi să le explice celor mici până unde este normal să îi atingă un străin.

Să refuze vehement, să fugă şi să ţipe - sunt cele trei lecţii vitale pentru orice copil încolţit de un străin. Un specialist în apărare, fost ofiţer în trupele speciale, îi învaţă pe cei mici cum să se ferească de pericole. 

Articolul continua dupa recomandari

Dan Dumitru, specialist tehnici autoapărare: "Nu te apropii de intrarea la bloc daca vezi o persoana pe care nu o cunosti, care pare dubioasa, are o gluga o sapca, ascunde privirea."

Copiii trebuie să înveţe să nu cadă în plasa pedofililor, care îi pot ademeni cu daruri.  

Reguli există şi pentru părinţi.

O banala fotografie cu cel mic in parc, postata online, poate reprezenta o atractie pentru o persoana cu intenţii negative. Imagini cu copilul la plaja sau in timp ce parintii ii fac baie, este deja o invitatie pentru un pedofil.

În plus, părinţii trebuie să îşi înveţe copiii care este limita de siguranţă. 

Gabriel Diaconu, psiholog: "De la momentul la care copilul are un vocabular, astfel de discuţii pot avea loc vizavi de, spre exemplu, anatomia corpului: unde, cum, ce este permis. De la cele mai simple gesturi si atingeri."

De multe ori, copiii nu le spun părinţilor dacă un străin i-a abordat, tocmai pentru că nu percep apropierea ca pe o ameninţare.