O tânără din Sfântu Gheorghe, cu arsuri pe jumătate din corp, a fost plimbată ore-n şir cu elicopterul între spitale. Medicii nu s-ar fi înţeles între ei, iar tranferul victimei într-o clinică care poate să-i trateze rănile grave a fost amânat aproape două zile. Abia astăzi, ministrul Sănătăţii a aflat despre cazul şocant şi a decis să o trimită pe tânără cu un avion militar în Belgia. În România există doar 15 locuri pentru cei cu arsuri grave şi toate sunt ocupate.

Duminică seară, Mădălina era împreună cu prietenul ei când i-a prins ploaia şi s-au adăpostit în baraca pescărească a tânărului, de pe malul Dunării.

Articolul continua dupa recomandari

Ca să se încălzească, acesta a încercat să facă focul în sobă, dar a făcut greşeala să toarne benzină. 

Iubitul tinerei arse a vrut să facă focul cu benzină

Mirel Efimov, salvatorul fetei: Din cauza benzinei, că-i ardeau mâinile lui, ar fi aruncat bidonul cu benzină spre fată şi de-acolo a luat fata foc şi cabana. L-am întrebat dacă mai e cu cineva, nu putea să-mi spună că era în stare de şoc. Şi-apoi mi-a zis că mai este cu o fată, Mădălina. Am ţipat după Mădălina, am auzit-o înăuntru, cerea ajutor

În Sfântu Gheorghe se poate ajunge doar cu o ambarcaţiune de salvare care face o oră şi jumătate.

Imediat ce a ajuns la Spitalul din Tulcea, medicii şi-au dat seama că este un caz grav, iar tânără de 25 de ani trebuie să ajungă la o clinică specializată în tratarea arsurilor.

Are răni pe 50% din corp şi i-au fost afectate şi căile respiratorii. După ore lungi, s-a găsit o soluţie, Casa Austria din Timişoara.

Clinica din Timişoara nu avea aparatura necesară

Doar că această clinică nu are aparatură pentru tratarea pacienţilor din categoria marii arşi, iar elicopterul care o ducea pe pacientă în vestul ţării a fost întors la Constanţa.

Bogdan Neculai, fratele victimei: El a ajuns aici tocmai la ora 8 după-amiază. Patru ore, ea a stat în zbor degeaba

Ioana Cristea, mama victimei: De dimineaţă până seara la 4 am aşteptat pentru un loc care, de fapt, nu era loc. Nu ne întrebaţi ce a fost în sufletul nostru, că nu ştiam de ce trebuie să aşteptăm

Costin Neculai, tatăl victimei: Noi dimineaţă am vorbit acum cu un doctor, la Timişoara şi ni s-a spus: "Dom'ne, noi avem moloz în acest spital!" Cum a plecat elicopterul de la Tulcea cu fata în halul în care este?

Au fost greşeli în lanţ, spune familia. Medicii din Tulcea susţin că au luat legătura cu dispeceratul Centrului Operaţional Pentru Situaţii de Urgenţă, aşa cum cere protocolul.

Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului din Tulcea: Este un dispecerat al Situaţiilor de Urgenţă unde sunăm când suntem depăşiţi de un anumit caz. Doar nu eram nebuni să trimitem asemenea caz aşa. S-a vorbit de ieri şi cu doamna ministru

Ministrul Sănătăţii, demersuri pentru transferul în Belgia

Iar cei de la dispecerat spun că au primit iniţial acordul de la Timişoara. Contactaţi de Observator, medicii de-aici susţin că nu puteau să-şi dea acordul pentru că nu au aparatură pentru tratarea marilor arşi.

"În timp ce era efectuat transferul, reprezentanții spitalului au revenit și au informat că nu pot să primească pacienta din lipsa locurilor pentru pacienții cu arsuri grave", spun cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministrul susţine că a fost informat abia azi dimineaţă despre acest caz.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: În momentul în care nu avem posibilitatea să o tratăm în ţară, am şi spus-o doar, că n-avem locuri fizice. Din acel moment, pleacă în străinătate. Lucrurile sunt foarte clare. Cum de a putut să se piardă atâta timp nu ştiu

Azi, Mădălina a fost trimisă cu un elicopter în Bucureşti şi, de-aici, a fost preluată de un avion Spartan care a dus-o în Belgia. 

S-au pierdut însă 30 de ore, critice pentru salvarea tinerei din Sfântu Gheorge.