Când pasiunea pentru sport e mare, nimic nu-ţi poate sta în cale. E valabil şi pentru un tânăr cu braţe de fier care şi-a transformat podul casei din Bistriţa în sală de forţă. A făcut cinci ani de arte marţiale. După care a renuntat, însă, la karate pentru skandenberg. O decizie foarte bună, pentru că rezultatele nu au întârziat să apară.

Tiberiu Ionuț Buta are 18 ani și locuiește în Mureșenii Bârgăului. La o vârstă așa de fragedă, impresionează deja prin forţă, pe care o folosește să facă performanță într-un sport care s-a dezvoltat în România în ultimii ani. Skandenberg-ul este pasiunea lui Ionuț, care, în trecut, a practicat fotbalul și artele marțiale.

Articolul continua dupa recomandari

Skandenberg-ul l-a început din ambiție. Și tot cu ambiție, dar și cu multă muncă, a reușit, în doar câteva luni, să ia medalia de aur la Cupa României, la juniori. Era a doua sa competiție oficială.

Tibi se antrenează zeci de ore pe săptămână chiar în podul casei. L-a transformat în sală de forță, cu echipamente pe care și le-a confecționat singur.

Cu o masă din elemente găsite la dezmembrări, fără suplimente alimentare, fără antrenor și fără sponsori care să-i plătească deplasările. Aşa a ajuns Tibi la performanțe incredibile, într-un timp foarte scurt.

Tiberiu Ionuț Buta-sportiv: Înainte de Cupa României am promis aşa bistriţenilor că le aduc Cupa României acasă. Unii mi-au urat succes, unii ziceau "Da mă, tu? Ce-o să faci tu acolo, o să te faci de râs?" Şi cum am promis, am adus Cupa României acasă. La ea în Bistriţa. Sunt fericit pentru că, cu o lună înainte de Cupa României am luat locul 1 la un concurs din Bistriţa, unde am ajuns campion absolut pe judeţul Bistriţa.

La 18 ani este deja un exemplu pentru cei mai tineri decat el. Pentru concursuri se pregateste cu fratele lui şi cu un vecin, ambii de 16 ani.

Mihai Buta, frate, 16 ani: Nu-i uşor să reuşim ce-a reuşit el, nu mulţi pot să reuşească performanţa asta şi îl încurajez mereu.

Marius Tinca, vecin, 16 ani: Tibi este o persoană fenomenală, cu un caracter de urmat, foarte tare!

Părinţii fac tot ce pot să îl ajute. Şi chiar dacă posibilităţile sunt limitate, satisfacţiile sunt pe măsură.

Adriana Buta, mama lui Tibi: Pentru noi, la eforturile pe care le-a depus, chiar ne mândrim. E campion naţional, cum să nu mă mândresc cu el?

Visul lui Tibi este de a participa la un campionat mondial şi de a reprezenta România.