Un tânăr de 200 de kilograme din județul Cluj, refuzat la internare timp de câteva săptămâni, a murit la spital pe 24 ianuarie. Fusese admis în unitatea medicală abia marți, 22 ianuarie, din milă. Tânărul urla de durere, având unghii încarnate și infecții.

Potrivit stiridecluj.ro, autoritățile s-au autosesizat abia la începutul acestei săptămâni, deși cazul fusese aduse în atenție încă din data de 17 ianuarie.

Articolul continua dupa recomandari

Mama tânărului, Violeta Covaci, a povestit că medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj au refuzat să îl interneze de mai multe ori, iar cei de la Medicală 2 au refuzat să îl opereze pentru că nu ar fi avut 3.000 de euro. 

"E obez și are retard. Am fost să îi scoată unghiile de la picioare, pentru că s-au încarnat. Am fost la Chirugie 2, pe strada Clinicilor, pentru că nu mai poate umbla și are infecție la picioare, dar nu vor să îl opereze fără bani. Un doctor mi-a spus că operația costă 3.000 de euro, adică 120 de milioane de lei vechi, dar eu nu am banii aceștia. I-am tăiat eu cum am putut unghiile, dar acum a făcut infecție la o pulpă. Am fost la Infecțioase de două ori cu infecția de la pulpă, dar mi-au spus că are o alergie. I-au dat ceva medicamente, dar nu se vindecă. Urlă în casă că îl ustură infecția și nu am ce să îi fac, pentru că nu vor să îl primească în spital", declara femeia, pe 17 ianuarie.

Tânărul avea probleme mentale

Tânărul avea probleme mentale și o semiparalizie, fiind în imposibilitatea de a-și controla apetitul.

"Nu e nicio alergie, ci îi apar niște coșuri și după aceea se scarpină și i se infectează piciorul. Fiul meu e bolnav, are semiparalizie pe partea dreaptă și întârziere mentală. Nu înțelege că nu are voie să mănânce și nu am cum să îl opresc, pentru că strigă că îi este foame", povestea Violeta Covaci.

Tânărul obez din ClujVezi 2 imagini în Galerie

Tânărul a fost internat în cele din urmă marți, pe 22 ianuarie, cu ajutorul primăriței din Chinteni, Cluj, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața, infecțiile fiind într-o stare avansată.

"Îl vor ignora până când va muri"

"Atât îl vor ignora până când va muri. Eu nu am ce face pentru că nu mai am forță. Nimeni nu te ajută dacă nu ai bani să dai la medici", declara Violeta, cu doar câteva zile înainte de moartea tânărului.

Acesta a murit la Unitatea de Primire a Urgențelor Cluj. "Nu mi-au spus clar care este cauza decesului. Unii zic că a fost din cauza infecției, alții din cauza faptul că organismul a cedat. Mă voi ocupa acum să îl îngrop. Nu știu ce se va alege de mine", a mărturisit Violeta Covaci. 

Femeia și copilul ei trăiau într-un apartament de pe strada Valea Fânațelor, din Cluj-Napoca, din mila unei alte femei cu suflet mare. Cei doi supraviețuiau cu indemnizația de îngrijire, în valoare de 1.200 de lei, și pensia de handicap de 500 de lei pe care o primea tânărul.