Arta înseamnă bani. Asta descoperă tot mai mulţi români care au început să investească în tablouri sau sculpturi. Au şi de ce. Preţurile cresc fulminant de la an la an. De pildă, un tablou realizat de Nicolae Tonitza, care costa acum doi ani 150 de mii de euro, s-a vândut acum cu aproape 200 de mii de euro, un preţ record pe piaţa de artă în acest an.

Este momentul în care una dintre cele mai valoroase picturi din România îşi schimbă proprietarul. Tabloul a făcut parte din mai multe colecţii istorice. A aparţinut pentru o vreme arhitectului Dimitrie Mohor, coleg de liceu cu Nicolae Tonitza, dar şi dirihorului român Jean Ionescu. S-a vândut la un preţ aproape dublu faţă de cel de pornire si a stabilit un record pe piaţa de artă în 2019.

Articolul continua dupa recomandari

ALIN COMŞA, directorul Institutului de Management al Artei: A fost foarte premiat de-a lungul timpului. A fost în expoziţii importante pe care România le-a organizat atât în ţară, cât şi în străinătate. Într-un final, a ajuns în posesia unui colecţionar de artă care o vreme l-a ţinut departe de ochii privitorilor.

La aceeasi licitaţie tabloul "Primăvara în livadă" semnat de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat de o familie de colecţionari din ţară pentru suma de 80.000 de euro. Lucrarea lui Theodor Pallady, Coş cu portocale, a fost cumpărată cu 38 de mii de euro.

ALIN COMŞA, directorul Institutului de Management al Artei: Theodor Pallady a căutat să arate şi să dezvăluie noi căi în ce priveşte cromatica, construcţia şi compoziţia picturii.

Cristian Sbârlă, inginer de profesie, investeşte de mai mulţi ani în artă.

CRISTIAN SBÂRLĂ, inginer electronist și colecționar: Un buget de 5-10 mii de euro, nu mai mult. Îi este garantată originalitatea, se ştie cu certitudine persoana care vinde şi dreptul de proprietate asupra bunului.

Toate cele 178 de tablouri scoase la licitaţie au fost vândute.