Nu e niciun secret că, atunci când sunt mici, copiii reuşesc să se lovească ori de câte ori sunt neatenţi în timp ce se joacă! Iar când vine vorba despre elevi, au un talent ieşit din comun să-şi dea răceala de la unul la altul. Numai că, dacă vorbim despre unii copii din judeţul Cluj, nu există nicio posibilitate de a fi îngrijiţi în cabinetul medical al şcolii. Pentru că ori nu există, ori nu este niciun medic acolo. Autorităţile locale îşi pasează responsabilitate, dar - până la rezolvarea acestei situaţii - va mai trece ceva timp.

Cei 235 de elevi care învaţă la şcoala "George Bariţiu" din Jucu de Sus nu au cabinet medical. În cazul în care se simt rău la şcoală, fie merg de urgenţă la medicul de familie din sat, fie sună la 112.

Articolul continua dupa recomandari

Meseşan Adrian Bogdan, director şcolar: Eu zic că într-o săptămână, maxim două săptămâni, noi vom fi echpaţi cu echipamentul necesar şi bineînţeles şi cu partea umană.

În acest moment 194 de instituţii de învăţământ din judeţ nu au cabinete medicale. Reprezentanţii primăriei spun că ei au preluat această responsabilitate din 2009 când cabinetele aparţineau Direcţiei de Sănătate Publică. Pe de altă parte, autorităţile locale spun că şcolile ar trebui sa asigure spaţiul necesar pentru construirea cabinetului medical.

Iulia Perşa, şef birou mass media Primaria Cluj-Napoca: Iar noi în momentul în care cunoaştem această situaţie, dacă spaţiul se pretează la realizarea unui cabinet medical, atunci asigurăm infrastructura necesară, inclusiv personalul medical.

În multe dintre şcolile care au cabinete, serviciile medicale sunt asigurate permanent doar de asistente şi câte un medic arondat mai multor şcoli, pe care doctorii le vizitează prin rotaţie.

Valentin Cuibus, inspector şcolar general al Inspectoratului şcolar judeţean din Cluj: Avem o problemă atunci când este un medic la două trei şcoli, evident că aceeaşi problemă se regăseşte şi-n mediu urban.

Chiar dacă directorii de şcoli şi grădiniţe sunt obligaţi prin lege să aibă cabinete medicale, altfel riscă amenzi, până în acest moment DSP nu a aplicat nicio sancţiune.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt amenajate în şcoli 135 de cabinete medicale şi stomatologice.