Articolul continua dupa recomandari

“M-a trimis doamna… “. E numele de cod cu ajutorul caruia un bolnav de cancer poate cumpara o speranta de viata. Un tratament care, in mod normal, ar trebui sa fie pentru toti, e pastrat doar pentru cei cu relatii.

Iar farmacista pare sa stie foarte bine. Pacientii care vin cu astfel de recomandari trebuie sa primeasca medicamentul devenit leac rar.

Anuntati ca au fost filmati cu o camera ascunsa, reprezentantii farmaciei au refuzat sa comenteze. Ba chiar au incercat sa ne convinga ca nu au medicamentul.

Citostaticul vandut pe sub mana nu se gaseste, oficial, in nicio farmacie. E vital in tratamentul mai multor tipuri de cancer: de pancreas, de colon, mamar, rectal sau uterin. Momentan, in Romania exista doar pe piata neagra a medicamentelor, aduse de intermediari din strainatate.

Pe hartie, statul asigura sute de medicamente, dar in realitate nu exista mai nimic. Viorica stie foarte bine cum merg lucrurile. De aproape un an se lupta cu un cancer la san, iar in toata aceasta perioada a dus o adevarata lupta pentru a ajunge la tratamentele necesare. “Am lucrat in sanatate 34 de ani, deci macar atat puteam si noi sa fi primit, dar daca nu se poate platim cum stim si cat avem”, spune Viorica.

Iar in cazul femeii sunt mii de bolnavi care asteapta de ani buni ca autoritatile sa reactioneze. “Medicamente care lipsesc si sunt esentiale in schemele de tratament ale pacientilor nostri nu fac decat sa altereze situatia grava a pacientilor si acesti pacienti sa moara intr-un final din lipsa de tratament”, sustine presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania Cezar Irimia.

Si unde statul nu e capabil, apar afaceristii. Adevarate retele subterane ce aduc medicamente de peste tot din lume au aparut in ultimii ani. “S-au dezvoltat aceste retele mafiote le spun eu, de mai mult timp, de un an si ceva, care vand asa-zisele medicamente lipsa de pe piata”, a mai spus Cezar Irimia.

In acest moment, in Romania nu mai putin de 40 de medicamente pentru cancer lipsesc cu desavarsire de pe piata. In fiecare an, numarul bolnavilor de cancer creste cu 70.000.