Chiar dacă statul încurajează atât pe tinerii din şcoli să meargă la muncă, cât şi pe angajatorii să îi cheme la job pe elevi şi studenţi, ei tot cu gândul la vacanţă rămân. Un angajator primeşte de la stat câte 250 de lei pentru fiecare elev sau student angajat în timpul vacanţei de vară, de exemplu.

Cu toate astea, românii nu au cultul muncii şi preferă să se relaxeze, nu să muncească în timpul liber. Asta pentru că şcoala îi epuizează în timpul anului, spun ei. 

Articolul continua dupa recomandari

Iulian Pleşcan conduce propria afacere de la 24 de ani. A deschis un centru de cardiologie intervenţională în Bucureşti şi este unul dintre tinerii antrepenori de succes de la noi.

Pentru asta a muncit zi şi noapte. Ani la rând, chiar şi în vacanţe. Ori de câte ori avea timp liber, se înscria la internshipuri, cursuri şi joburi de vară. A făcut totul pentru a-şi îmbunătăţi CV-ul. Nu toţi, însă, gândesc la fel ca Iulian.

Sunt tineri, elevi sau studenţi care abia aşteaptă vacanţa. Ca să se relaxeze şi să se distreze.

Şi, chiar dacă angajatorii încearcă să îi cheme la muncă, nu par să se înghesuie.

Pe de altă parte, câştigul nu e doar la tineri. Orice angajator care le face contract de muncă elevilor sau studenţilor are beneficii. Primeşte câte 250 de lei pe lună pentru fiecare. Iar pe lângă asta, este şi o perioadă de probă pentru selectarea viitorilor angajaţi.

Anul trecut, cei mai doritori au fost elevii.

Din cei peste 2.500 de tineri din programul de la ANOFM, 1.760 au fost elevi şi 767 studenţi.