În doar câteva ore, iarna îşi intră în drepturi în zonele de munte. Staţiunile însă par total nepregătite pentru valul de turişti. Pe Valea Prahovei găsim locuri care seamănă cu nişte sate. Au clădiri lăsate de izbelişte şi pârtii pe care doar cornutele le curăţă de iarbă. Nici drumul până acolo nu e mai plăcut. Iată cum arată călătoria cu trenul până în staţiunile montane.

Plecare din Gara Ploieşti. Cam aşa arată locul în care oamenii ar trebui să aştepte trenul.

Articolul continua dupa recomandari

De pe un peron pustiu şi murdar, cu scaune rupte, reporterul ajunge în trenul cu destinaţia Predeal. Nici garnitura nu pare mai bine îngrijită. 

Fără întârzieri, după o oră şi 15 minute, ajungem în oraşul aflat la cea mai mare altitudine din România.  

Acelaşi decor îl regăsim, însă, şi în gara staţiunii montane. Lângă stâlpii scorojiţi, coşurile de gunoi sunt doar de formă, iar zidurile cu tencuiala căzută sunt pline de graffiti. La o plimbare pe străzi, zărim case dărăpănate, gunoaie şi trotuare distruse. 

O localnică recunoaşte că "sunt probleme foarte mari în staţiune. Nu ştiu ce se întâmplă cu lumina, cred că nu mai este un reprezentant al Primăriei care se ocupă, că nu mai avem de vreo săptămână şi ceva şi circulă urşii".

În 2014, au început lucrările la un centru de agrement şi SPA. A rămas însă doar o ruină. Pentru că proiectul nu a fost gata la timp, autorităţile au pierdut finanţarea europeană. 

Sebastian Fleşieru, viceprimar cu atribuţii de primar din Predeal: Ne pregătim în primul şi-n primul rând prin facilitarea locurilor de parcare. Sunt aproximativ 1100 de locuri de parcare. Ne-am ocupat toată vara de întreţinerea pârtiilor 

Cristina Frenţiu, administrator pârtie: Au început cei de la transportul pe cablu, respectiv teleschi, să facă probe. Banda pentru începători şi ea funcţionează la parametri. Telescaunul a mers şi-n timpul verii, nu au fost probleme

Şi turiştii din Azuga sunt dezamăgiţi de ceea ce găsesc. 

O turistă spune că "este foarte trist. Uite, acum căutăm un restaurant şi nu este absolut nimic. Deci, nu sunt pregătiţi deloc".

Autorităţile au luat primele măsuri. Se fac lucrări la pârtie deja. Vedeţi aceste cornute care au venit să cureţe. 

În fiecare an, în staţiunile de pe Valea Prahovei şi din Braşov, turiştii lasă milioane de euro. Bani care nu se văd şi în investiţiile din zonă.