Părinţii copiilor cu forme grave de handicap credeau că au scăpat de umilinţe, odată cu adoptarea ordonanţei care le dă dreptul să obţină certificatul medical valabil până la majorat. Dar nu a fost aşa. Textul legii este vag şi poate fi, din nou, interpretat de cei din comisiile care fac evaluarea pentru a oferi ajutorul de la stat.

Davis are zece ani şi suferă de o formă rară de epilepsie, sindromul Dravet. După ani de umilinţe, este astăzi primul copil care a obţinut certificatul care atestă gradul de handicap grav. Nu va mai fi nevoie să meargă în fiecare an, la Comisie, pentru ca medicii să observe ceea ce este evident. Copilul Adelei Chirică nu se face bine peste noapte. Hârtia e valabilă, acum, până când va împlini 18 ani. Dar nu a fost deloc o luptă uşoară. 

Articolul continua dupa recomandari

Adele Chirică, mamă: "Era calvarul vieţii mele. Îmi chinuiam foarte rău copilul, mă implora de acasă să nu-l duc. Oamenii ăştia nu ştiu că eu nu m-a făcut bine? De ce trebuie să mă duci iar?"

"Pune-l să meargă!", "Ştie să se ridice?", "De ce e aşa obraznic?". Sunt câteva dintre replicile halucinante pe care părinţii le auzeau când ajungeau la comisia de evaluare. După strigătele disperate, ordonanţa de urgenţă a fost aprobată. Însă, noua lege tot nu e clară. Nu vorbeşte despre afecţiunile copiilor cu handicap, ci despre tratamentul lor. 

Gabi, tatăl a doi copii cu sindrom down, a depus cererea pentru eliberarea certificatului permanent. Nu l-a obţinut încă, pentru că angajaţii de la Direcţia de asistenţă socială nu erau convinşi că afecţiunea apare în lege. Acum aşteaptă, din nou, lămuriri. Au venit însă alte veşti bune. 

Copiii cu dizabilităţi din Bucureşti vor primi în fiecare lună câte o mie de lei, un stimulent financiar din partea Primăriei Capitalei. Vorbim aici de peste 4.600 de copii, cei mai mulţi cu o formă gravă de handicap. 

Părinţii din provincie cer aceleaşi drepturi pentru copiii lor.