O nouă meserie prinde contur în România. Sunt specialişti care ne organizează viaţa. Ne ajută să facem ordine în programul zilnic, dar şi în casă. Bucătăria, sufrageria, camera copiilor sau dulapurile cu haine sunt cel mai greu de ordonat. Există însă tehnici care s-au dovedit extrem de utile. Reporterii Observartor au făcut un experiment.

Conceptul konmari de organizare a casei a pornit de la japoneza Marie Kondo. Trebuie în primul rând să vrei să faci curăţeni! tehnica presupune să-ţi imaginezi viitorul. Adică, scapă de surplus, organizează pe categorii şi nu te ataşa prea mult de lucruri. Acestea ar fi sfaturile teoretice. Printre cele practice, spre exemplu pentru şifonier, japoneza are o vorbă: Hainele să stea în picioare!

Articolul continua dupa recomandari

DIANA MIHĂILĂ, professional organiser: De obcei, în cameră nu ai o masă de care să te ajuţi pentru a împături şi pui piesa vestimentară pe tine. Şi pliezi mânecile, fie că sunt lungi sau scurte, după care pliezo din nou la jumătate şi la final pliezi în trei şi la final, tricoul va sta în picioare. Este o metodă foarte bună atunci când ai de depozitat haine în sertare. În dulapul nostru, e mult mai uşor să te organizezi dacă ai toate lucrurile împreună, toate bluzele, toate fustele şi tot aşa. Sigur, dacă esti o persoană care se poate organiza pe categorii. Sunt persoane care preferă o organizare cromatică a dressingului, de la deschis la închis, sunt persoane care preferă să îşi creeze ţinute sau care preferă să îşi păstreze hainele în seturi. Pentru a ocupa mai putin spatiu, pantofii ii punem in perechi, unul peste altul.putem folosi organizatoare verticale cu buzunare sau rafturi. Daca sunt pantofi cu toc punem unul cu fata unul cu spatele. putem sa asezam unul peste altul sau fata in fata.

Specialiştii în organizare spun că atunci când ne apucăm de aranjat casa  ar trebui să respectăm o ordine: începem cu hainele şi terminam cu obiectele cu valoare sentimentală.

Cel mai des, femeile se plâng că nu pot aranja dulapul. Iar pentru trei sferturi dintre ele, păstrarea ordinii în bucătărie e cea mai mare provocare. Totul s-ar rezolva rapid cu o listă de cumpărături, pentru planificarea meselor.

DANIELA NICULI, consultant în nutriție: Mie îmi place să ţin în frigider categoria lactatelor pe un anumit raft. Evit să ţin ouăle pe uşa frigiderului pentru a le prelungi valabilitatea. Pe uşa frigiderului merg borcanele cu dulceaţă, sosurile. Încerc să nu țin în frigider legume care nu ar avea ce să caute acolo, roşii, cartofi.

Organizarea nu se referă doar la casă. Banii, timpul, resursele şi implicit viaţa profesională sunt şi ele aspecte pe care ar trebui să "le păstrăm în ordine".

Organizatorii profesionişti sunt încă puţini în România. Serviciile sunt personalizate şi costă aproximativ 100 euro pe oră!