Când vine vorba de tradiţii legate de Sărbătorile de iarnă, ele pot fi împărţite în două mari categorii! Există colindele, care de obicei sunt cântate în seara de Ajun şi mai există Pluguşorul, o poezie populară pe care tinerii o recită în ultima zi a anului. Bine, ele diferă în funcţie de zona ţării în care te afli.

Însă, în Ţara Haţegului aceste tradiţii nu sunt limitate doar în aceste zile. De fapt, acolo colindele continuă chiar şi după Crăciun şi se opresc înainte de Revelion. O adevărată bucurie pentru turişti, mai ales pentru cei străini. Dar şi pentru acei români care au petrecut Crăciunul alături de familii.

Articolul continua dupa recomandari

Dar suntem deja în 28 decembrie, veţi spune. Vremea colindelor s-a cam dus. Nu şi în comuna hunedoreană Şălaşu de Sus. Acum multă vreme, să fie secole, oamenii şi-au spus că aceste colinde sunt esenţa Sărbătorilor. Şi că ele trebuie cântate nu doar în ajun. Aşa a devenit mica localitate de la poalele Retezatului sălaşul colindelor.

Dar colindătorii care vin în gospodării în aceste zile nu sunt colindătorii obişnuiţi. Cei care vin în Ajun primesc orice le oferă gazda drept plată pentru cântul lor. Cei care vin în gospodăriile din Ţara Haţegului sunt ceva mai greu de mulţumit.

Oricât de frumos ar fi fost momentul pregătit de aceşti colindători întârziaţi, ceva a lipsit. Zăpada care anul acesta s-a încăpăţânat să-şi facă apariţia. Nici măcar odată cu a doua repriză de colinde.