Ofițeri de poliție judiciară din 22 de servicii județene ale Direcţiei Generale Anticorupţie și Structura Centrală, sub coordonarea procurorilor de caz, execută 47 de percheziții pe raza județelor Sibiu, Vâlcea și Mureș, precum și ridicări de înscrisuri de la sediul central al Registrului Auto Român.

Percheziţiile privesc 3 dosare penale având ca obiect fapte de corupție săvârșite de funcționari publici cu și fără calitate specială și persoane civile, în legătură cu activități de identificare, omologare și verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării, informează Direcţia Generală Anticorupţie.

Articolul continua dupa recomandari

100 de euro de maşină, banii în scrumieră, ca să nu fie prinşi la flagrant

O acţiune recentă a poliţiştilor, de verificare a maşinilor în trafic, a scos la iveală nereguli grave privind starea tehnică a multor vehicule, iar nimeni nu înţelegea cum a fost posibil ca astfel de maşini să poată fi înmatriculate sau să treacă de inspecţia RAR.

Percheziţiile numeroase de astăzi oferă un răspuns parţial acestei întrebări şi scot la iveală modul de operare a persoanelor acuzate de corupţie în cele 3 dosare penale.

Astfel, potrivit unor surse, şpaga la RAR consta de cele mai multe ori în suma de 100 de euro, plasată de proprietar în scrumiera maşinii, evitându-se, astfel, posibilitatea unui flagrant şi făcând şpaga foarte greu de probat.

Ofiţerii DGA au reuşit, până la urmă, probarea faptelor, prin folosirea de agenţi sub acoperire.

Astfel, la Sibiu, ofițerii D.G.A., efectuează 16 percheziţii domiciliare şi pun în executare 20 mandate de aducere în Sibiu, Vâlcea şi Mureş, mandate emise pe numele unor suspecţi, dintre care 3 lucrători M.A.I..

În cadrul dosarului penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, sunt cercetaţi 8 funcţionari din cadrul unei instituții publice (7 din Sibiu şi unul din Vâlcea), pentru fapte de corupţie legate de atribuţiunile de serviciu referitoare la procedura de inspecţie a vehiculelor în vederea înmatriculării. Totodată, sunt cercetați 3 angajați M.A.I., pentru fapte de corupţie în legătură cu procedura de înmatriculare a vehiculelor (luare de mită și trafic de influență) și 9 persoane fizice fără calitate specială implicate în săvârşirea faptelor sub forma complicităţii (intermediari care se ocupau cu identificarea de clienţi, preluarea sumelor de bani şi remiterea ulterioară către angajaţii instituției publice).

La Vâlcea, ofițerii D.G.A., sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, efectuează 24 percheziții domiciliare pe raza județului, dintre care 12 la o instituție publică, 11 la locuințe ale unor persoane fizice și una la sediul unei societăți comerciale.