Piesa urmăreşte, într-o notă tragicomică, ascensiunea şi decăderea cuplului de dictatori, până la proces şi execuţie. Criticii au apreciat performanţa artiştilor, care oferă publicului o viziune proprie asupra istoriei României.

Pe o scenă fără niciun decor, în afară de două scaune, Elvira Frosini şi Daniele Timpano reconstituie evoluţia soţilor care au condus, mai bine de două decenii, România. Dintr-un mărunt birocrat de partid, Nicolae Ceauşescu devine treptat un dictator feroce, dominat totuşi de soţie, în viziunea autorilor piesei. Iar Elena Ceauşescu, comparată cu Lady Macbeth a lui Shakespeare, se conturează ca un personaj diabolic, în interpretarea magistrală a Elvirei Frosini.

Articolul continua dupa recomandari

Actorii italieni au pornit de la textul unui dramaturg francez, pe care l-au adaptat personalităţii lor. Mărturisesc că, atunci când au început să lucreze la spectacol, nu ştiau prea multe despre soţii Ceauşescu şi, în general, despre România. Dar s-au documentat temeinic şi pentru asta au venit chiar şi la Bucureşti.

Bineînţeles, din spectacol nu putea lipsi scena balconului, momentul în care a pornit revoluţia, când Ceauşescu şi-a dat seama pentru prima oară că ar putea pierde puterea.

După premiera de la Roma, spectacolul intitulat "Soţii, o tragedie română" este prezentat acum în mai multe oraşe din Italia. Iar sălile sunt, de fiecare dată, pline. Din public nu lipsesc nici tinerii români, unii născuţi chiar în peninsulă. Ei află, pe această cale, câte ceva despre epoca tiraniei, pe care, din fericire pentru ei, nu au cunoscut-o.