Dacă ești fericitul proprietar al unei case, atunci cu siguranță știi că grădina din jurul ei reprezintă un spațiu personal de relaxare, liniște, dar și de distracție alături de familie și prieteni.

Amenajarea spațiului în care îți petreci majoritatea timpului liber nu implică exclusiv locuința, ci și grădina - aceasta este primul element vizual pe care care îl vede oricine îți trece pragul, așadar nu ar fi rău să iei în calcul varianta delimitării spațiilor din curte, într-un mod original și deosebit.

Articolul continua dupa recomandari

Este important să amenajezi grădina după propriile dorințe, pentru ca ulterior aceasta să-ți ofere zilnic senzația de confort, odihnă, într-un cuvânt senzația de… acasă. Specialiștii în domeniu recomandă să ții cont de două elemente în momentul în care amenajezi grădina - estetică și utilitate. Dacă reușești să le îmbini armonios, rezultatul final va fi cu siguranță pe măsura așteptărilor.

În acest sens, iată care sunt unele dintre cele mai inteligente, utile și de succes soluții pentru delimitarea spațiilor de grădină. 

1. Utilizarea blocheților

Blocheții sunt elemente pe cât de decorative, pe atât de eficiente - sunt fabricați din beton extrem de rezistent și vin la pachet cu o serie de avantaje considerabile. Cu ajutorul lor poți crea în propria grădină arhitecturi cu adevărat spectaculoase care vor uimi pe oricine. Avantajul major al acestora este faptul că se montează extrem de simplu, sunt fiabili și pot fi utilizați pentru orice idee creativă pe care o ai. 

Totodată, blocheții sunt durabili în timp, fapt ce se datorează betonului din care sunt fabricați - acesta are absorbție redusă de apă și are la bază tehnica de vibropresare. Pe piața de profil vei găsi blocheți în diverse nuanțe de scoică, teracotă, maro sau ciment, așadar ai de unde alege.

2. Montarea  unor blocuri de zid

Blocurile de zid montate în jurul casei pot oferi un decor remarcabil grădinii tale și reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții pentru delimitarea spațiilor din grădină. Ca și blocheții, blocurile de zid se montează destul de ușor, manopera are un cost relativ redus și te vei bucura de o durabilitate considerabilă în timp. 

Cu ajutorul acestora poți delimita spre exemplu zona de dining din grădină, ori zona în care ai plantat diverse plante ori copăcei exotici. Blocurile de zid vin într-o varietate mare de nuanțe, așadar nu este nevoie să te limitezi la clasicul gri deschis.

3. Panouri de gard bordurat

Această soluție are numeroase beneficii și întrebuințări, de la împrejmuirea diverselor tipuri de suprafețe, până la confecționarea unor garduri rezistente și estetice. Dacă alegi să folosești panouri de gard bordurat nu va trebui să-ți faci probleme din punct de vedere al rezistenței și durabilității în timp, pentru că sunt confecționate din sârme zincate, unite și bine sudate între ele.

Avantajele acestei soluții pentru grădina ta sunt incontestabile - pe lângă rezistență și durabilitate, panourile de gard bordurat sunt și plăcute din punct de vedere vizual și oferă protecție împotriva agenților anticorozivi. Totodată, au o mare rezistență la șocuri, deformări, beneficii corelate cu calitatea superioară a materialului din care sunt fabricate.

4. Materiale neconvenționale

Dacă îți dorești o grădină cu un aspect unic, atunci poți opta pentru diverse materiale neconvenționale în delimitarea spațiilor din curte, ca de exemplu pietre, cărămizi, roți de bicicletă ori sticlă. Acestea pot fi reciclate cu succes și, în loc să le arunci, le poți recondiționa și îți poți decora grădina cu ele. De exemplu, sticlele vechi pot fi utilizate pentru delimitarea aleilor sau a altor zone din curte, iar efectul vizual va fi cu siguranță inedit.

5. Garduri vii

Acestea pot oferi grădinii tale un aspect natural, vesel și în același timp original. Gardurile vii sunt elemente decorative extrem de apreciate de proprietarii de case, pentru că plantele, frunzele și ramurile de tot felul aduc un plus de verde grădinii și se încadrează perfect în orice stil ales pentru amenajarea curții. Poți opta pentru gardurii vii joase sau înalte, în funcție de preferințe și de zonele pe care dorești să le delimitezi.

În concluzie, când vine vorba despre delimitarea spațiilor din grădina personală variantele sunt nenumărate - important este ca investiția să fie pe termen lung, așadar rezistența și durabilitatea în timp ar trebui să fie criterii eliminatorii, indiferent de soluția pe care o alegi în final.