Mare atenţie! De mâine, şoferii care stau pe telefon la volan riscă amenzi uriaşe sau chiar îşi pot pierde permisul! Modificările Codului Rutier intră în vigoare în câteva ore şi îi vizează atât pe conducătorii auto, cât şi pe bicicliştii care în timpul mersului dau mesaje, vorbesc la telefon sau sunt live pe reţelele de socializare. Schimbările vin după campania Observator "Stop live pe Facebook la volan".

Acest şofer a fost văzut de poliţişti în timp ce vorbea la telefon la volan. 

Articolul continua dupa recomandari

Astăzi, şoferul a scăpat, a primit un avertisment, deşi se putea alege cu o amendă de aproape 600 de lei. De mâine, sancţiunile vor fi mult mai dure. Orice conducător auto prins că foloseşte telefonul mobil, tableta sau alt dispozitiv de înregistrare în timp ce se află în mers riscă amenzi care pot ajunge la 1.100 de lei.  

Dacă în acest timp încalcă şi o altă regulă de circulaţie, rămâne pieton. De exemplu, trecerea de pe o bandă pe alta fără semnalizare se plăteşte cu permisul. Până acum, sancţiunea era de doar două puncte de penalizare, adică 290 de lei. 

Anul trecut, doar în Bucureşti, aproape 6.500 de şoferi au fost amendaţi pentru că vorbeau la telefon la volan. Un schimb de mesaje îşi distrage atenţia de la trafic pentru cel puţin cinci secunde. Suficient pentru o tragedie. 

Claudiu Costea, purtător de cuvânt Brigada Rutieră: Deci acum am pornit gps-ul, acum e momentul să fixez telefonul. Ar fi recomandat să folosim un suport fix. Selectăm adresa, după care ne continuăm drumul. Dacă stăm la semafor, parcat, putem să folosim dispozitivul pentru a schimba adresa de deplasare sau putem să răspundem la telefon

Modificările îi vizează şi pe cei care conduc tractoare, tramvaie sau pe bicilişti.

În România, 7 din 10 şoferi au declarat că au folosit cel puţin o dată telefonul în timp ce conduceau. Suntem ţara cu cel mai mare număr de accidente din Europa, cu 94 de persoane decedate la milionul de locuitori.

Anul trecut, în jur de 1.700 de oameni au murit în accidente rutiere la noi în ţară.

Un şofer spune că "mi se pare o idee destul de bună. S-au întâmplat atât de multe accidente din cauza folosirii telefonului. Foarte mulţi îşi fac live-uri".

Un alt şofer spune că "mi se pare o măsură corectă. Eu nu prea folosesc telefonul decât atunci când trebuie să caut o adresă".

Modificările aduse Codului Rutier vin în urma unui demers Observator. Campania STOP LIVE PE FACEBOOK LA VOLAN a încpeut după tragicul accident rutier din Ungaria, în care nouă oameni au murit, în primăvara anului trecut. Atunci, şoferul microbuzului a intrat frontal într-un tir, în timp ce făcea live pe Facebook.