De câteva luni, enoriaşii de la Biserica Parohiei din Turda asistă la slujbe rostite în două limbi: română şi romani! Asta datorită unui preot de etnie rromă, în vârstă de 28 de ani. A fost hirotonisit la începutul anului şi, de când a început să slujească la biserică, slujeşte în faţa unui număr de oameni din ce în ce mai mare. Mai ales că, pentru membrii minorităţii rome, este o premieră să aibă un preot care face parte din rândul lor şi slujeşte şi în romani.

Sunt cuvintele în limba romani rostite special pentru comunitatea de rromi din Turda. Încă din adolescenţă, preotul Roz Marin Trandafir a iubit această meserie şi a urmat cursurile Seminarului Teologic din Zalău.

Articolul continua dupa recomandari

La terminarea liceului, colegii l-au lăudat în albumul clasei.  

ROZ MARIN TRANDAFIR, preot misionar la Biserica Ortodoxă din Turda: Ei îmi scriau acolo că părerea lor despre rromi s-a schimbat în totalitate şi mentalitatea lor despre rromi, desigur mi-au mulţumit că m-au cunoscut. 

După ce a urmat şi Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, Mitropolitul Andrei Andreicuţ l-a binecuvântat pe tânărul preot să oficieze slujbe atât în limba romani, cât şi în limba română. 

IPS. ANDREI ANDREICUŢ, Arhiepiscopul Clujului: Marin ştie romani bine şi o parte din liturghie a rostit-o şi în romani. Acum, nu că nu ar ştii toţi rromi din Turda româneşte, dar din punct de vedere sentimental câteva cuvinte în limba lor le pică foarte bine. 

Gestul mitropolitului are şi încărcătură personală. În tinereţea sa, mitropolitul a  fost preot în această biserică timp de şapte ani. 

ROZ MARIN TRANDAFIR, preot misionar la Biserica Ortodoxă din Turda: În vremea dânsului, biserica aceasta a fost practic o casă şi apoi a devenit biserică, dânsul a mai spart şi a pictat altarul pentru că era o casă cu trei camere aici. 

IOAN LĂCĂTUȘ, Președintele Asociației pentru romi „Sf. Moise Arapul": Mă bucur că el a fost rânduit aici şi a acceptat să vină ca preot misionar pentru comunitatea de rromi, nu este uşor să lucrezi cu rromii. 

Locuitorii rromi din zonă spun că, de când preotul le vorbeşte şi în limba lor, vin mai des la biserică .  

Preotul speră ca în viitor biserica să se îmbogăţească şi cu un centru social, unde copiii comunităţii să facă teme şi activităţi extraşcolare.