Mii de femei din România pleacă anual la muncă în străinătate, cele mai multe în Italia sau Spania, iar multe dintre ele se confruntă cu grave probleme psihice la revenirea în țară.

Potrivit medicului psihiatru Petronela Nechita, din cadrul Institutului Socola din Iași, aproximativ 5% dintre pacientele internate la acest spital din Iaşi în 2017, respectiv 150, sunt femei care au fost plecate la muncă în străinătate, mai ales în Italia.

Articolul continua dupa recomandari

Petronela Nechita susține că, în ultimii 3 - 5 ani, multe dintre femeile care lucrează în Italia au revenit în ţară cu psihoze.

Specialiștii au numit acest fenomen "sindromul Italia".

Simptomele care carecterizează acest sindrom sunt:

  • depresie
  • lipsa chefului de viață și a poftei de mâncare
  • oboseală
  • insomnie
  • dureri
  • gânduri suicidare.

Potrivit statisticilor Institutului de Psihiatrie Socola, diagnosticul de depresie a fost tulburarea psihică cel mai adesea pusă la femeile care au lucrat în Italia, mai arată medicul.

"Când m-am întors în țară nu mai puteam să merg"

Una dintre femeile care suferă de "sindromul Italia" și care este internată la Socola povestește calvarul pe care l-a trăit timp de 18 ani cât a muncit în Italia ca îngrijitoare.

"Când m-am îmbolnăvit, familia a decis să o ducă pe bătrână la azil. Bătrâna era bună, dar când avea crize mă dădea afară din casă și stăteam la ușă. Nu primeam de mâncare și mă umileau continuu. Îmi ziceau că dacă am învățat carte la mine în țară, ce caut acolo?”, povestește femeia în vârstă de 50 de ani.

„ Vedeam tot felul de extratereștri, de fantome”

Pe lângă simptomele depresive, se poate ajunge și la psihoză, halucinații vizuale sau auditive.

Este și cazul Oanei Maria Trandafir, o tânără de 31 de ani care a plecat din țară cu soțul ei când avea 19 ani.

După ce și s-a născut fetița, ea a început să fie badantă, însă stresul de la muncă a împins-o spre consumul de alcool.

„Noaptea nu mai puteam dormi, aveam nopți în care aveam numai gânduri și gânduri și vedeam tot felul de extratereștri, de fantome, de prostii. Și m-am trezit într-o dimineață și m-am trezit obosită. Și mi-am pierdut filmul și nu mai țin minte nimica ce s-a întâmplat cu mine.”, povestește Oana, acum internată la Socola.