Simularea a avut loc intr-unul dintre depourile RATB. Politistii antrenati pentru interventia rapida impreuna cu experti negociatori au lucrat la un scenariu cu care s-ar putea confrunta in viata reala. Doi indivizi inarmati iau ostatici sase calatori aflati intr-un mijloc de transport in comun.

Articolul continua dupa recomandari

Dupa lungi negocieri, infractorii au fost de acord sa elibereze un ostatic. Ulterior, insa, situatia a scapat putin de sub control, iar teroristii au tras si cateva focuri de arma. A fost momentul in care au intervenit fortele speciale.

A fost ca o scena de film. La final, insa, toti ostaticii au fost eliberati. Si ei si teroristii au ajuns la sectie, pentru audieri.

“Trebuie sa identificam clar daca cel eliberat este intr-adevar ostatic, este un cetatean liber, o persoana nevinovata sau poate sa faca parte din grupul infractional”, explica inspector principal Bogdan Caprus, coordonatorul echipei de negociere.

Romania s-a confruntat si in realitate cu un astfel de scenariu. 23 august 1981 a insemnat pentru autoritatile comuniste un cosmar. Trei indivizi au luat ostatici calatorii dintr-un autobuz si i-au folosit drept moneda de schimb pentru negocierea plecarii lor din tara. Acest atentant a fost sursa de inspiratie pentru filmul Balanta.