În oraş sunt aşteptaţi să sosească peste o mie de oaspeţi. Iar în acest moment, e foarte dificil să mai găseşti un loc de cazare. Cei care insistă, totuşi, să asiste la acest eveniment istoric, trebuie să ştie că preţurile sunt de aproximativ trei ori mai mari decât în mod normal.

Hoteluri de trei, patru şi cinci stele din Sibiu sunt rezervate în totalitate pentru data de 9 mai încă de acum un an. La o simplă căutare pe Internet de abia dacă mai poţi găsi o cameră pe perioada primului Summit, de după Brexit, al Consiliului Uniunii Europene.

Articolul continua dupa recomandari

Nicoleta Căta, reprezentat agentie turism: O perioadă foarte aglomerată pentru aproape toate hotelurile din Sibiu. Mai sunt câteva locuri de cazare la apartamente, pensiuni, însă tarifele sunt foarte mari.

Aşa că în căutarea unui loc de cazare, am găsit acest apartament de cincizeci de metri pătraţi, pentru cei pe care nu îi deranjează să se gosopodărească singuri. Dacă acum costă 60 de euro, în perioada summitului, preţul va fi triplu.

Carmen Bădilă: Au bucătărie baie și tot ce le trebuie la Târgul de Crăciun, sau când avem un festival, preţurile sunt mult mai mari decât într-o perioadă nornală a anului. 

La caţiva paşi, găsim un magazin de suveniriuri, unde meşterii populari sunt pregătiţi să le arate oaspeţilor de peste hotare frumosul din ţesăturile tradiţionale româneşti.

Andra Albu administrator magazine: De exemplu aceste ştergare tradiţionale se vând foarte bune, aşa că am ţesut zeci de astfel de prosoape din bumbac şi din cânepă. 

În total, 27 de şefi de state şi de guvern, mai bine de 30 de delegaţii şi 400 de invitaţi de rang înalt sunt aşteptaţi să ajungă în oraşul de pe Cibin, care va deveni pentru o zi capitala politică a Uniunii Europene. Evenimentele vor avea loc în Piaţa Mare şi la Primărie, iar măsurile de securitate vor fi unele fără precedent.

În centrul oraşului, autorităţile vor organiza două concerte în onoarea demnitatorilor care vor sosi aici. Bugetul alocat pentru spectacole este de 800 de mii de euro.