A fost o nouă seară în care bucatele noastre tradiţionale şi gustul autentic românesc au fost vedete la Sibiu - devenit Regiune Gastronomică Europeană. Bucătarii au primit o nouă provocare: să pregătească cina pentru o mie de studenţi militari, totul cu un buget limitat. În plus, meniul a trebuit să nu depăşească 1800 de calorii, aşa cum cer directivele militare. Au fost prezenţi inclusiv oaspeţi de peste hotare.

Deşi a stat sub semnul gastronomiei, seara a început ca la cazarmă. Cei o mie de miliatri de la Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu au intonat imnul cu ocazia desemnării Sibiului drept Regiune Gastronomică Europeană.

Articolul continua dupa recomandari

Felurile pregătite nu au fost deloc sofisticate. Cei peste 50 de bucătari au încins plitele şi au gătit pentru oaspeţi preparate tradiţionale româneşti.

Dan Lambisan, producător local: Aşteptăm lumea să vină să deguste produsele adevăraţilor producători, aici avem mangaliţa de la Racoviţa, mai găsiţi telemea şi preparate din lapte de vacă, de la Tălmaciu.

Provocarea a fost cu atât mai mare pentru bucătari cu cât au avut constrângeri. Un buget limitat la un euro de persoană, iar porţiile să aibă 1800 de calorii.

Militar: E o idee foarte interesantă de a găti cu o mie de euro pentru o mie de militari, de asemenea de a se încadra în acel barem de calorii necesare la standarde europene.

Este doar începutul unui an în care bucătăria românească şi tradiţiile noastre vor fi promovate prin tot felul de evenimente dedicate.

Daniela Câmpean, preşedintele consiliului judeţean Sibiu: Să ducem turiştii şi în împrejurimile Sibiului, unde sunt locuri minunate de descoperit şi unde pot gusta mâncărurile tradiţionale româneşti, mâncăruri care să le aducă aminte de gustul mâncării făcute de bunicii noştri, unde mergeam cu toţii în vacanţe.

Programul va continua şi astăzi, miercuri, la o stână din Munţii Cindrel, unde oaspeţii de peste hotare vor face cunoştinţă cu bucătăria ciobănească.