Joi, Sibiul este capitala politică a Uniunii Europene. Primii invitaţi au început deja să sosească, pentru summitul care adună în inima Transilvaniei şefi de stat şi de guvern din 27 de ţări. Împreună, vor decide viitorul Uniunii Europene. O onoare pentru români şi o misiune crucială pentru forţele de ordine, care au împânzit oraşul. 

Cu doar câteva ore înainte de summit, Aeroportul din Sibiu s-a transformat într-o fortăreaţă.

Articolul continua dupa recomandari

Jean Claude Juncker, primul oficial al Uniunii Europene ajuns la Sibiu 

Este zona unde vor sosi toate delegaţiile oficiale care vor veni la summit-ul de la Sibiu. Este o zonă de securitate zero motiv pentru care toţi cei care intră încă de miercuri în aeroport sunt verificaţi.

La sol, poliţiştii se asigură că nu există materiale explozibile. Iar forţele aeriene ale MApN vor monitoriza avioanele invitaţilor de rang înalt, gata să intervină în zbor, în caz de pericol.  

Primul oficial sosit deja la Sibiu este chiar preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Delegaţia lui a fost prima care a mers pe culoarul unic, amenajat pe mijlocul şoselei. Următorii musafiri vor parcurge acelaşi traseu spre cele patru hoteluri rezervate exclusiv pentru summit.

Fiecare delegaţie prezentă la summit-ul de la Sibiu ajunge în 10 minute de la aeroport la hotel

Traseul special a fost gândit astfel încât autoturismele demnitarilor să poată fi monitorizate de pe margine de către forţele de securitate în drumul lor de la aeroport până în centrul Sibiului. 

În mai puţin de 10 minute, fiecare delegaţie va ajunge de la aeroport la hotel. Traseul a fost planificat la metru şi la secundă de SPP.  

Până în Piaţa Mare, punctul zero al reuniunii, coloanele oficiale vor merge pe pietonală.

În Piaţa Mare din Sibiu oamenii vor avea acces limitat. Nu vor putea ajunge aici decât în locuri bine stabilite delimitate de garduri de protecţie.

Vor trebui să treacă prin două zone speciale de securitate, de control pentru a putea ajunge în această zonă. 

Acolo, preşedintele Klaus Iohannis va întâmpina invitaţii. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Summitul de joi este extrem de important pentru Europa, România și români. Este motiv de bucurie. Europa vine în România, la Summit și de aici desenăm viitorul UE

1.400 de oaspeţi din străinătate sunt aşteptaţi la summit-ul de la Sibiu

Donald Tusk a fost al doilea invitat de rang înalt care a ajuns la Sibiu. Preşedintele Consiliului European s-a plimbat prin Piaţa Mare şi a dat autografe. 

Miercuri seară, la ora 22, restaurantele şi magazinele din piaţă s-au închis. Toate vor fi verificate şi sigilate, iar peste noapte vor fi păzite.

Cuţitele şi alte obiecte contondente din barurile şi bucătăriile localurilor vor fi, de asemenea, puse în cutii metalice şi sigilitate. 

În jurul pieţei vor fi trei puncte de ajutor cu spitale mobile, zeci de ambulanţe, maşini de pompieri şi autospeciale pentru detectarea gazelor toxice.

În total, sunt 27 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang inalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.