De când îți sună alarma de dimineață și până pleci de acasă, ești grăbit, ca într-o adevărată cursă contra cronometru. Și probabil că nu o dată ți s-a întâmplat ca după ce ai închis ușa, să îți dai seama că ți-ai uitat în casă încărcătorul de telefon, medicamentele sau poate chiar agenda de care ești dependent.

Aceste situații atât de familiare pot fi evitate cu puțină disciplină pe care o poți deprinde în timp. Nu există secrete în acest sens, ci doar câteva reguli simple pe care să le aplici.

Articolul continua dupa recomandari

Cheile

Seara, după ce ai intrat în casă şi ai închis uşa cu cheia, las-o în uşă. În mod previzibil, dimineața vei găsi cheile în același loc, iar când ajungi acasă la sfârșitul zilei, doar reiei ciclul. E situația ideală, dar e posibil să nu poți face acest lucru, mai ales dacă nu locuiești singur. De un real ajutor îți poate fi o casetă sau o cutie special concepută pentru aceste lucruri. Cât privește cheile de mașină, care sunt uitate mereu în vreun buzunar de haină sau prin geantă, poți să îți iei pentru început un breloc personalizat. Pune-le de fiecare dată pe un suport de lângă uşă sau în cutia pentru chei și încearcă să nu schimbi niciodată locul. Secretul este să fii constant și să nu te abați de la regulă. 

Ochelarii

Cum să nu mai rătăcești lucrurile prin casăVezi 3 imagini în Galerie

Fie că sunt pentru citit sau pentru miopie, ochelarii trebuie să stea de fiecare dată acolo unde ai nevoie de ei, respectiv lângă laptop sau pe noptiera de lângă pat. Dacă ai copii mici, încearcă să le explici că ochelarii nu sunt jucării și că îți sunt indispensabili sau, cel mai sigur, așază-i într-un loc în care micuții nu au acces. Dacă eşti suficient de responsabil, seara, după ce i-ai folosit, pune-i în toc şi apoi în geanta cu care vei merge a doua zi la locul de muncă.

Bijuterii

Fiecare femeie are cel puțin cinci perechi de cercei desperecheați, însă la fel de ușor pot fi pierdute sau rătăcite brățările sau inelele. Cea mai bună soluție este o casetă pentru bijuterii pe care să o ai la îndemână, de preferință în apropierea noptierei. Avantajul principal al acestui obiect este compartimentarea eficientă, astfel încât vei putea să așezi gablonțurile într-un sertăraș, bijuteriile de argint într-altul, toate inelele la un loc etc. Poți alege să le sortezi și pe categorii, principiu promovat de scriitoarea japoneză Marie Kondo în bestsellerul „Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa”.

Cum să nu mai rătăcești lucrurile prin casăVezi 3 imagini în Galerie

În toată această provocare - de a deveni ordonat și de a ști de unde să îți iei lucrurile fără a mai pierde timp - esențial este să perseverezi. Te poți aștepta și ca procesul să fie mai greu decât crezi, dar important e să nu renunți. Un studiu britanic realizat de Universitatea din Londra a demonstrat că sunt necesare 66 de zile pentru a dobândi un obicei, care se poate menține apoi de-a lungul anilor. Așadar, dacă repeți același lucru, în aceeași situație, timp de cel puțin două luni, acțiunea va deveni o reacție automată în fața împrejurării respective. În acel moment, obiceiul de a deveni ordonat se transformă într-un automatism.