Minivacanţa a venit cu vreme bună pentru plajă. La mare, va fi soare şi în următoarele zile. Iar în termometre, până la 20 de grade. Şi mai cald va fi în rest, cu temperaturi şi de 30 de grade. Ar fi bine să nu ignoraţi avertizările medicilor. Încercaţi să nu uitaţi acasă crema cu protecţie solară ridicată şi să o şi folosiţi.

Doamnele şi domnişoarele au luat prosopul şi s-au întins la soare, fie la mare, la piscină, la iarbă verde sau la pădure.

Articolul continua dupa recomandari

E prea frumoasă vremea de stat în casă. Mai ales că temperaturile deja au trecut de 25 de grade. Dar asta nu înseamnă că radiaţiile ultraviolete nu ne vor ocoli, ne atenţionează medicii. Avem nevoie de protecţie pe tot timpul zilei:

Daniela Blenovici, cosmetician: "E important să aplicăm o cremă cu SPF şi când ne facem activitatile zilnice, nu doar cand mergem în vacanţă."

Când mergem la cumpărături trebuie să ştim că nu toate produsele se potrivesc oricărui tip de ten. Loţiunea şi gelul de protecţie sunt perfecte pentru tenul uscat şi deshidratat, iar cremele se potrivesc tenului mixt si acneic.

Manuela Ravescu, medic dermatolog: "Dacă suntem in oras, atunci un factor de protectie de 15, 20 este suficient. În zilele în care plecam în concediu şi ne expunem la soare şi avem multa activitate in aer liber, o sa alegem o crema cel putin cu 30."

Expunerea zilnică neprotejată la soare duce la accelerarea îmbătrânirii pielii, iar în timp, la forme grave de cancer.

Când indicele UV are valori între 3 şi 7, se recomandă ca la mijlocul zilei să stăm cât mai mult la umbra, să purtăm pălărie şi o vestimentaţie din materiale naturale, vaporoase şi deschise la culoare.

La indice de peste 7 se impun protecţii suplimentare: să nu ieşim din casă între orele 12 şi 6 seara și să utilizăm o cremă cu factor de protecţie ridicat.

Ca să fim siguri, specialiştii ne arată şi o metodă de a vedea cât de periculoase sunt radiaţiile din zilele de vară. Ne uităm la propria umbra! 

Dacă umbra este mai înaltă decât esti tu în realitate, dimineata si seara, gradul radiaţiilor este unul scăzut. Dacă umbra este mai mică decât tine, atunci înseamnă că eşti expus la cele mai ridicate radiaţii UV.

Meteorologii au anunţat că toată vară va fi foarte călduroasă, iar din luna iunie ne putem aştepta şi la caniculă.