Trenduri noi în şcoli şi grădiniţe. Anul acesta, la serbarea de Crăciun, copiii spun poezii pe scena teatrelor sau îi cântă Moşului colinde la petreceri organizate în afara unităţilor de învăţământ. Pregătirea unui asemenea eveniment e un stres şi pentru cei mici, dar şi pentru părinţii care fac bugetul. Costumul de serbare, cadourile, dulciurile şi închirierea unei săli potrivite pot costa o familie şi trei sute de lei. 

În şcoli şi grădiniţe, copiii repetă de zor pentru serbare. Au învăţat colindele, dar poeziile le dau încă de furcă.

Articolul continua dupa recomandari

Elevii de clasa a doua au renunţat la serbarea clasică. Au făcut o şezătoare, au împodobit bradul, iar acum aşteaptă surprizele puse la cale de complicii Moşului.

La o grădiniţă din Constanţa, serbarea de sfârşit de an e de fapt un spectacol pe scena unui teatru din oraş. Copiii repetă pentru primul rol din viaţa lor.

Pregătirea e un stres peste care copilul poate trece mai uşor, dacă părinţii sunt înţelegători.

Aceștia nu trebuie să-şi certe copiii dacă nu primesc rolul principal la serbare, spun psihologii. Educatorul împarte rolurile în funcţie de abilităţile fiecăruia.

În timp ce copiii se pregătesc de spectacol, familia face bugetul. Doar un costum de zână costă în magazine 100 sau 200 de lei, iar închirierea unei săli în jur de 20 de lei de copil. Iar Moşul nu vine cu sacul gol. Are jucării, dulciuri şi, opţional, cadouri-simbolice pentru învăţătoare.

Când ies la cumpărături, părinţii trec şi pe la centrele de închirieri costume. Sunt pline şi de oferte, şi de clienţi.

Închirierea unui costum de Moş Crăciun, spiriduş sau zână costă între 30 şi 50 de lei, de două sau chiar trei ori mai ieftin decât dacă l-am cumpăra din magazin.