Pentru mulți oameni cancerul este fie o boală de care nu vor să audă, fie una de care nu mai pot să scape. În locul fricii care înconjoară această maladie, cunoașterea unor semne ce însoțesc dezvoltarea inițială a unei tumori ar putea fi mult mai eficientă în a salva vieți.

Iată, conform medicilor, 15 semnale pe care corpul le dă în fazele inițiale ale cancerului: 

Articolul continua dupa recomandari

1. Umflarea gâtului și a feței 

Cancerul la plămâni poate determina umflarea feței, a gâtului și a brațelor, atunci când tumoarea apasă pe vena care asigură transportul de sânge de la creier la inimă. E un simptom care nu ar trebui evitat, mai ales de către fumători sau persoane care lucreaza în mediu toxic. 

2. Dureri de oase

De la un mic disconfort local și până la înțepături care te țin la pat, durerile de oase / articulații sunt printre primele simptome ale cancerului osos. Pe măsură ce tumoarea se extinde, durerea ajunge să împiedice efectuarea celor mai simple mișcări.

3. Pierderea simțului tactil

Știi acea senzație pe care o ai atunci când îți înțepenește piciorul? Dacă se repetă des și în alte părți ale trupului ai motive serioase de îngrijorare. Pierderea simțului tactil la nivelul pielii este un simptom al tumorilor cerebrale.

4. Slăbiciune musculară 

A nu se confunda cu lipsa de tonus specifică persoanelor sedentare. Atunci când nu poți să ridici o carte mai grea sau o sticlă cu apă e cazul să mergi la un medic. Cancerul la plămâni, de exemplu, face ravagii în zona coapselor, afectând grupe de mușchi folosite pentru activități simple. 

5. Pierderea în greutate

Atunci când pierderea în greutate se produce ca urmare a unei diete, sau în urma unor activități sportive - desfășurate constant, nu sunt motive de îngrijorare. Însă, daca scapi de kilograme într-un timp foarte scurt, deși nu ai făcut schimbări ale stilului de viață, trebuie să apelezi la un specialist. Tumorile maligne consumă foarte multă energie, iar corpul este nevoit să ardă grăsimi sau chiar masă musculară.

6. Oboseala

Toată lumea e obosită în aceste zile, dar dacă simți o slăbiciune accentuată și care se întinde pe o perioadă lungă s-ar putea să ai probleme. Atenție la oboseala care vine însoțită de dureri de cap sau amețeli.

7. Nivel crescut de calciu

Hipercalcemia, o afecțiune relativ ușoară, în care nivelul de calciu din sânge este mai mare decât în mod normal, poate ascunde probleme mult mai grave. E cunoscut faptul că tumorile duc la creșterea cantităților de calciu din corp. 

8. Constipația

Din când în când, constipația e normală. Situația devine serioasă atunci când intervin durerea abdominală, lipsa poftei de mâncare sau episoadele de oboseală copleșitoare. Cancerul ovarian are simptome dintre cele mai "firești", a nu se confunda cu ciclul menstrual.

9. Tusea persistentă

Tusea, supărătoare și epuizantă, e un simptom care ar trebui să pună pe gânduri pe oricine. Dacă nu trece luni la rând, s-ar putea să ai de a face cu o bronșită cronică, o pneumonie sau chiar o tumoare la plămâni.

10. Durerile de stomac

Tumorile localizate în stomac, ficat sau intestine debutează cu simptome resimțite în zona abdominală, care sunt de multe ori confundate cu banalele dureri de stomac. Dacă sunt persistente ar trebui să mergi la un medic. 

11. Arsuri în piept 

Senzația de arsură în piept sau gât după mâncat este un simpton al cancerului esofagian. Aici lucrurile sunt puțin mai complicate, motiv pentru care nu e recomandat să încerci să-ți pui un diagnostic acasă sau să minimalizezi problema, sperând că va trece de la sine. Arsurile pot fi inofensive sau pot ascunde o afecțiune serioasă.

12. Respirația șuierătoare

Luate în serios de orice medic, disfuncționalitățile aparatului respirator sunt uneori asociate cu cancerul la plămâni sau cel la tiroidă. Un lucru e cert: oamenii fără probleme de sănătate nu respiră cu șuierături.

13. Episoadele dureroase la menstruaţie

Multe femei acuză dureri intense sau sângerări între perioadele menstruale. Aceste simptome nu sunt normale și ar trebui investigate imediat de către un medic ginecolog. Cancerul ovarian poate fi tratat doar dacă este depistat în fazele timpurii.

14. Piept dureros

Femeile care au sânii dureroși, cu pielea iritată sau inflamată, sunt sfătuite să facă un control de rutină. Aceste simptome nu pot fi trecute cu vederea, ținând cont de pericolul pe care îl reprezintă cancerul mamar.

15. Dificultăți la înghițire

Cancerul esofagian determină inflamarea țesuturilor din zona gâtului, ducând la dificultăți de înghițire și iritația tractului. Atenție, însă, aceste simptome sunt comune și tumorilor localizate la plămâni sau tiroidă.