Șapte elevi de vârste diferite şi un învăţător! Nu este un proiect modern sau experimental, ci asta e situaţia din satul Horezu, judeţul Gorj. Acolo, un singur dascăl îi învaţă carte pe aproape toţi copiii de clase primare din sat. Aceeaşi situaţie este şi în localitatea vecină. Autorităţile spun că de vină ar fi tinerii care aleg să plece de acasă, dar şi părinţii care preferă să-şi trimită copiii la şcoală în oraş.

Este prima săptămână de şcoală din comuna Turcineşti, satul Horezu. În singura clasă folosită sunt acum toţi elevii şcolii primare, 7 la număr. Cu ei este şi singurul învăţător din sat, domnul Ion Popescu.

Articolul continua dupa recomandari

Învăţătorul are 64 de ani. A predat copiilor de când a absolvit liceul pedagogic şi, chiar dacă a luat o pauză de câţiva ani, în 2012 s-a întors la catedră unde l-am găsit şi astăzi. În plus, face cât 4 dascăli în acelaşi timp.

Avem la pregatitoare un copil. La clasa întâi un copil, la a doua patru copii și la clasa a treia un singur copil - Ion Popescu, învățător

Mereu la datorie

Pentru că trebuie să predea lucruri diferite elevilor săi, orarul domnului învăţător este extrem de încărcat. Chiar şi aşa, spune el, acordă mult mai multă atenţie fiecărui elev în parte decât face un dascăl de la oraş.

Unde e învățământ simultan, învățământul se face decalat, se aduc unele clase de la 8 la 12 și de la 10 la 14 - Ion Popescu, învățător

Situaţia din satul Horezu nu este singulară. La Rugi, un alt sat care ţine de comună Turcineşti, sunt anul acesta tot 7 elevi.

Populația școlară este în scădere pentru ca populația localității este în scădere - Rosulescu Cecilia, director școală

Iar motivele sunt aceleaşi în toate satele care îmbătrânesc: din lipsă de perspectivă şi locuri de muncă, tinerii aleg fie să plece la oraş, fie să plece din ţară. Dar autorităţile speră să oprească acest fenomen.

Până atunci, însă, până când tinerii se vor întoarce sau va creşte natalitatea, autorităţile locale speră că şcoala va continua să funcţioneze chiar şi cu puţini elevi. Iar singurul învăţător din sat spune că va rămâne la catedră atât cât va fi nevoie de el.