La şcoala numărul 36 din Constanţa, unii părinţi învaţă alături de copiii lor! Stau în bănci împreună şi se ajută reciproc atunci când este nevoie. Adulţii au intrat în programul "A doua şansă", după ce au descoperit că nu pot face nimic în viaţă fără carte. Pentru unii, este şansa pe care nu au avut-o în copilărie. Alţii, în schimb, visează la un serviciu mai bun, pe care nu au cum să-l obţină dacă nu îşi termină studiile.

În băncile unei clase din Constanţa se aşează, zi de zi, elevi trecuţi de mult de vârsta majoratului. Asta nu le temperează însă entuziasmul. Deşi unii dintre ei au trecut bine de prima tinereţe, dragostea pentru învăţătură nu i-a părăsit. Sunt oameni care provin din familii sărace şi care acum profită, spun ei, de şansa vieţii lor.

Articolul continua dupa recomandari

Veronica Tandarescu: Noi ne tragem dintr-o familie necăjită, cu frați mulți, am făcut doar 6 clase și m-au oprit părinții, deși-mi plăcea. Mi-era drag. Și dacă părinții nu m-au lăsat, mi s-a oferit acum a două șansă.

Deseori, adulţii care se întorc la şcoală au deja proprii copii şcolari. Este şi exemplul acestei mame de 47 de ani care şi-a dat seama că poate învăţa carte odată cu fiica ei.

Narcis Ali: Am față la școală și era greu pentru ea. Clasa treia, și ea. Nu știam să citesc, vroia copilul s-o ajut, eu nu știam deloc. E cam greu, adică, la vârsta asta dar, uite, o luăm de la capăt! Asta e. Dacă n-am învățat la tinerețe.

La fel se întâmplă şi în cazul lui Melek şi al Amaliei. Mamă şi fiică, acestea fac împreună lecţii şi la şcoală, şi acasă. Iar mama recunoaşte că fetiţa ei o depăşeşte uneori la învăţătură.

Cei mai mulţi cursanţi adulţi s-au apucat de şcoală în momentul în care şi-au dat seama că nu se pot descurca în viaţa de zi cu zi fără să scrie şi să citească. Alţii au venit să-şi completeze studiile abandonate în adolescenţă pentru că abia acum şi-au dat seama că acela care are carte, are parte.

Deşi metodologia este diferită, materialele didactice puţine şi munca alături cu elevi adulţi este mult mai grea, profesorii spun că se descurcă şi îşi încurajează elevii.

Anca Raluca Vasiliev, învățător: Este greu să poți să adaptezi aceeași materie pentru aceste vârste diferite. De la o anumite vârstă, capacitatea de a reține este mai redusă.

Programul "A doua șansă" e structurat pe două niveluri: învăţământ primar şi învăţământ secundar inferior. Învământul primar se adresează celor care nu au fost niciodată la şcoală şi durează 2 ani. Învățământul secundar inferior se adresează celor care au absolvit doar clasele primare sau celor care au abandonat ciclul gimnazial.