Sunt situaţii dramatice la munte. În Bucegi, se menţine alerta de avalanşă. Chiar şi aşa, sunt turişti care îşi pun viaţa în pericol. Priviţi cum s-a aventurat un schior pe o creastă. Cobora de la Cota 2000, când a fost filmat cum provoacă singur avalanşa. A reuşit, ca prin minune, să nu fie îngropat de blocurile de zăpadă.

A nins atât de mult încât s-au format troiene şi de şase-şapte metri. În staţiunea Rânca, pensiunile abia se mai văd.

Articolul continua dupa recomandari

Sunt imagini surprinse în miezul zilei, între Cota 2000 și Cota 1400, în zona Zadele din Bucegi. Mişcările schiorului care cobora în afara pârtiilor au declanşat avalanşa. Stratul de zăpadă proaspăt depus a luat-o la vale. Momentul a fost surprins de salvamontiştii care verificau traseul din telegondolă.

-Comunică!

-Se vede? Unde e?

-L-a luat pe unul avalanşa de la pilonul 9 în jos.

- S-a întâmplat ceva? Ai văzut?

- Se mişcă?

- Se pare că se mişcă.

Din fericire, schiorul s-a ales doar cu o sperietură.

Nae Cojanu-șef salvamont Sinaia: A fost o avalanşă de mici dimensiuni, s-a terminat cu bine, doar echipamentul l-a pierdut în avalanşă. Chiar dimineaţă am recomandat celor care știm că schiaza off-piste să nu intre în acea zonă.

Mulţi împătimiţi ai acestui sport caută pârtii neamenajate, deşi salvamontiştii au transmis avertismente toată ziua.

În Masivul Bucegi, zăpada este depusă în şase straturi iar riscul de avalanşă este extrem de mare. Toate traseele de altitudine rămân închise iar accesul pe pârtiile abrupte Carp, Papagal şi Târle a fost interzis. Sunt deschise domeniul schiabil Valea Soarelui, pârtia Drumul de Vară și Pârtia Noua.

Toma Morțilă, rider profesionist: În general nu e bine să mergi singur. Să se meargă în grup. Şi să se păstreze o distanta de 60 de metri, daca pleacă avalansa, ceilalţi să anunţe.

Ieri un schior s-a accidentat când cobora de la Cota 2000. Şi el a urcat pe propria răspundere.

Schior: M-am lovit la piciorul stâng, destul de tare, nu-l mai pot pune în pământ.

Spiritul de aventură putea să-l coste viaţa pe turist chinez care a coborât pe schiuri de la Cota 2000, aproape de lăsarea întunericului. A fost găsit după o oră şi jumătate de căutări.

Au fost operaţiuni de salvare şi pe domeniului schiabil Şureanu. Trei turişti au fost găsiţi epuizaţi după ce au mers ore în şir prin stratul de zăpadă care depăşea un metru şi jumătate.

La Rânca, nămeţii au îngropat maşini, dar şi pensiuni.