Două anotimpuri într-o săptămână. De la aproape 20 de grade Celsius, am intrat brusc în iarnă grea. Anomalia aduce efecte în lanţ. Ne putem îmbolnăvi mult mai uşor. Nu doar oamenii suferă. Şi pomii fructiferi sunt afectaţi de vremea la extreme.

Este luni, 3 februarie, şi în acest moment sunt 18 grade în Bucureşti. Nu este însă de mirare pentru că meteorologii au emis o prognoză specială de vreme deosebit de caldă în Capitală. 

Articolul continua dupa recomandari

Astăzi... Temperaturile au scăzut cu 16 grade Celsius. În acest moment, în Bucureşti, aplicaţia îmi indică faptul că sunt doar două grade. 

Din episodul de primăvară, am intrat direct în iarnă grea şi ne întoarcem de unde am plecat. La temperaturi pozitive, de săptămâna viitoare. Vom resimţi puternic un nou şoc termic. 

Simona Carniciu, medic de familie: Creşte foarte mult riscul de a dezvolta infecţii de toate felurile, bacteriene, virale, în special respiratorii. Creşte numărul de afectări la nivel neuropsihic, cum ar fi modificări ale dispoziţiei, accentuări sau chiar depresie 

"Se vede traficul. Se vede în multe lucruri. Şi psihicul. Sunt schimbările bruşte- organismul nu prea rezistă". 

"Virusurile şi bacteriile rezistă mai bine la o aşa temperatură de 10 grade şi gripa- fiind sezonul de gripă, este mai frecventă acum". 

Vremea schimbătoare îmbolnăveşte şi culturile de pomi fructiferi. Fermierii se plâng că vor avea producţii mai mici anul acesta. 

George Lămureanu, cercetător ştiinţific: Caisul deja este afectat în proporţie de 30-40%. Şi piersicul...stăm mai bine la piersic, dar vom vedea după acest val de frig. Dacă pomii înfloresc mai devreme, adică în luna martie, nu vom avea producţii optime. Vom avea producţii foarte scăzute

De exemplu, la acest pom, mugurii de rod sunt practic necrozaţi, arşi, nu mai există decât mugurii vegetativi- uitaţi! 

Anul acesta, agricultorii se tem de ce este mai rău şi cred că vor avea pierderi şi de cinci milioane de lei. O consecinţă directă şi rapidă va fi creşterea preţurilor la plecarea din livadă şi cu 50%. 

Agricultorii se tem să nu se repete situaţia de anul trecut, când ploile îngheţate de la sfârşitul lui martie au distrus livezile de piersici şi caişi în proporţie de 80 la sută.