Arheologii din judeţul Bistriţa-Năsăud au făcut o descoperire de senzaţie! Aceştia au găsit un schelet intact, vechi de peste două mii de ani. Rămăşiţele aparţin unui războinic celt, despre care - momentan - nu se ştiu prea multe. Vor afla după ce îl vor studia cu mare atenţie. Localnicii sunt, la rândul lor, cât se poate de bucuroşi. Asta pentru că speră ca - datorită tuturor descoperirilor istorice din zonă - să primească oaspeţi din toate colţurile ţării, dornici să vadă tărâmurile de legendă.

George Marinescu, arheolog Muzeul Judetean Bistriţa-Năsăud: Este un caz excepţional faptul că se păstrează oasele picioarelor, în general ele cad

Articolul continua dupa recomandari

Scheletul întreg, vechi de 2.200 de ani, a fost găsit de arheologi într-o necropolă celtică din satul Sălcuţa.

Prima descoperire a avut loc în anul 2014, când s-au găsit o spadă celtică şi mai multe obiecte de tip celtic. Apoi, un an mai târziu, au urmat evaluările de teren, după care în 2016, au fost făcute primele săpături sistematice.

George Marinescu, arheolog Muzeul Judetean Bistriţa-Năsăud: Putem spune că avem 13 mormimte descoperite şi două care se află în curs de cercetare. Marea majoritatea a mormintelor celtice sunt de incineraţie, şi o mică parte sunt de inhumaţie. Cele mai bogate în inventar funerar sunt mormintele de incineraţie care respectă statul persoanei decedate.

Adică, dacă vorbim de un războinic, familia îi punea în mormânt inclusiv armele şi obiectele personale.

George Marinescu, arheolog Muzeul Judetean Bistriţa-Năsăud: I-au pus cuţitul specific celtic de luptă, o spadă îndoită şi alte obicte personale, de fier. 19.20 Acesta este tipicul unui mormânt de războinic.

Cercetătorii vor stabili prin analiza antropologică sexul şi vârsta scheletul vechi de 2.200 de ani. Una dintre cele mai mari necropole este în satul Fântânele, cu aproape 100 de morminte identificate.