Seria umilinţelor din sistemul de sănătate românesc continuă în Teleorman. În spitalul municipal din Turnu Măgurele, bolnavii dorm pe paturi ruginite, primesc apă caldă după program şi folosesc duşuri defecte în care nu există urmă de săpun sau dezinfectant. În faţa imaginilor filmate de reporterii Observator, managerul s-a arătat surprins. Chiar dacă în noiembrie, anul trecut, inspectorii de sănătate au recomandat conducerii o renovare capitală a acestui spital.

Paturile ruginite au aceeaşi vârstă cu spitalul. Iar băile arată ca în perioada comunistă, când apa caldă curgea după program.

Articolul continua dupa recomandari

”E vai de capul nostru cum dormim în paturi! Se lasă în jos. Nu am dormit o oră”, exclamă un pacient.

In spitalul in Turnu Magurele nu s-au mai facut renovări capitale de zeci de ani. Autoritatile s-au multumit să dea cu var, să schimbe tâmplăria din lemn cu cea din termopan, timp in care bolnavii au continuat sa se chinuie pe paturi ruginite si fara arcuri.

Neoficial, medicii spun că spitalul arată aşa pentru că nu sunt bani.

”Pentru că este proastă organizare a sistemului de sănătate. Spuneţi-i asta şi doamnei ministru şi cui vrea! Eu am curajul să spun treaba asta!”, declară un angajat al spitalului.

Nu au curajul să o spună și în faţa camerei, oficial. O spun însă sute de pacienţi nemulţumiţi şi de condiţii, şi de tratament.

SORIN DRAGOMIR, fiul unei paciente: Daca nu dai la medic, n-ai nicio sansa sa fie vazut pacientul, sa se uite la el. Interesul pacientului nu exista.

În ianuarie, anul trecut, acest bărbat şi-a filmat mama, când cerea disperată ajutor, pe un pat al aceluiaşi spital din Turnu Măgurele.

SORIN DRAGOMIR, fiul pacientei: Daca nu luam hotararea cu sora mea sa cerem o salvare , sa mergem mai departe la Alexandria, ar fi murit acolo, pur si simplu. Nu s-a luat nicio masura impotriva acelor medici.

Cu imaginile filmate acum, în Spitalul din Turnu Măgurele, am căutat răspunsuri la Primăria oraşului, care finanţează instituţia.

DĂNUŢ CUCLEA, Primarul oraşului Turnu Măgurele: Ceea ce mi-aţi arătat e chiar efectiv parte de administrare. Eu cred ca a fost o gospodarire proasta acolo sau este in continuare pentru ca nu cred ca de la paturile alea au disparut arcurile. Le-a fost mai usor sa arunce un pefele ca sa sustina salteaua.

Cinci milioane de euro ar urma să primească spitalul, în acest an, de la Ministerul Dezvoltării pentru renovarea tuturor secţiilor, recomandare pe care inspectorii sanitari au făcut-o încă din luna noiembrie.

În acelaşi judeţ, în Spitalul Caritas din Roşiorii de Vede, patru secţii sunt închise din luna decembrie pentru dezinfecţie, după o anchetă Observator. Reporterii noştri au ajuns, fără să fie opriţi, până la secţia de terapie intensivă. Şi au filmat asistente care fumau în cabinetele de la chirurgie. Un pacient a murit în acest spital, la sfârşitul anului, din cauza unei bacterii pe care a luat-o, după operaţie.