Scandalul decontărilor fictive de la CNAS a dus la 13 reţineri. Dar la nicio schimbare pentru bolnavi.  Reporterii Observator au întâlnit-o azi pe doamna Maria în faţa Casei de Asigurări Bucureşti. Unde a ajuns cu dosarul în mână dar şi cu ambulanţa, pentru că are ambele picioare amputate. Îşi cere dreptul la îngrijiri pentru a doua oară. După ce, la începutul acestui an, a fost refuzată. Alte zeci de pacienţi încă aşteaptă un răspuns de la CNAS, în timp ce banii s-au risipit pe dosare fictive. Urmăriţi imagini cu un puternic impact emoţional. 

"Orice speranţă mi s-a luat, sunt disperată, nu ştiu...dacă aţi fi în sufletul meu, să vedeţi ce e în sufletul meu, nu ştiu dacă aţi putea rezista", spune Maria Chibulcutean.

Articolul continua dupa recomandari

Maria a fost refuzată de la plata îngrijirilor medicale la domiciliu, în urmă cu câteva luni. Deşi avea piciorul amputat, Casa i-a răspuns că nu are fonduri. Are doar 600 de lei pensie. 

Din care 500 merg oricum pe chirie. Între timp, starea Mariei, care suferă de diabet, s-a agravat, iar medicii au fost nevoiţi să-i amputeze şi al doilea picior. Astăzi a ieşit din spital şi a fost adusă din nou la CASMB, pentru ca angajaţii să o vadă şi să-i deconteze banii. O angajată a Casei a constatat, rece, starea pacientei.

"Sunt criterii stabilite prin hotărârea Consiliului de Adminstraţie a Casei de Asigurări de Sănătate, orice alte noi criterii se stabilesc, tot aşa, printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie a CASMB", spune Cristina Călinoiu, preşedinte interimar CASMB. 

Imobilizată la pat este şi o doamnă în vârstă de 81 de ani, care a primit diagnosticul de cancer dermatologic. După mai multe intervenţii, medicii au fost nevoiţi să-i îndepărteze o bună parte din faţă. Chiar cu fotografia pacientei pe masă, angajaţii CASMB au respins dosarul. 

Iar cazurile se înmulţesc. Zeci de dosare respinse, în favoarea unor boli şi pacienţi fictivi. Banii au mers în schimb în buzunarele altor firme, cu complicitatea angajaţilor din Sănătate, potrivit procurorilor care anchetează cazul.

Cu o ultimă fărămă de demnitate, bătrâni şi bolnavi, bunicii neglijaţi de stat îşi mângâie copiii. Cei care, cu eforturi supraomeneşti, i-au îngrijit atunci când autorităţile le-au întors spatele.

Cei care nu aveau pe nimeni au fost îngrijiţi gratis, o perioadă, de o firmă de îngrijiri medicale. Firmă care în trecut asigura îngrijiri medicale pentru peste 65% dintre cei care beneficiau de astfel de servicii. Reprezentantul acesteia e acum martorul denunţător în dosar. Neregulile au ajuns la DNA.

"I-am anunţat pe toţi, nu există zi de la Dumnezeu în care să nu fi anunţat, un caz sau altul, nu neapărat de fraudă, de faptul că nu se aprobă, de faptul că sunt gravi. Întotdeauna mi s-a spus: Nu mai aduce memorii", spune Alina Ion, reprezentantul unei firme de îngrijiri.

Pentru un serviciu acordat celor în nevoie, firmele primeau de la CAS 60 de lei. Îngrijirea doamnei Maria, sau a bunicii fără faţă, ar fi costat, pe zi, cel mult dublu. Adică 120 de lei. Şi puţin peste 40 de mii de lei pe an. Ancheta derulată pe un an de zile la Casa de Asigurări a arătat o fraudă de 13 milioane de lei. 

În acest dosar s-au făcut până acum 13 arestări preventive.