În mijlocul epidemiei de pestă porcină africană, ministrul Agriculturii a făcut o declaraţie controversată. A comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu genocidul de la Auschwitz, cel mai mare lagăr de exterminare nazist. Petre Daea ar putea fi sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. După ce mai multe voci l-au criticat, ministrul şi-a cerut iertare.

"Acolo este ca la Auschwitz, domnule. Gândiţă-vă că acolo sunt efective de porci care pleacă de aici, se asomează, trec dincolo în partea cealaltă şi se pun pe foc"

Articolul continua dupa recomandari

E comparaţia care a atras imediat critici. Ambasada Statului Israel şi-a exprimat consternarea şi dezamăgirea cu privire la afirmaţiile ministrului Agriculturii. Iar Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat şi-l va chema pe Petre Daea în următoarele zile, pentru a-l audia.

Scandalul vine în mijlocul unei epidemii de pestă porcină africană care se tot extinde. Până acum, au fost confirmate 440 de focare. Cele mai multe sunt în sudul ţării, dar focare au apărut şi în zona de nord-vest. Acolo există fermieri care susţin că autorităţile sunt vinovate de extinderea epidemiei, pentru că nu extermină mistreţii, care ar răspândi boala.

Din cauza pestei porcine, fermele de animale înregistrează pierderi uriaşe, iar angajaţii lor rămân fără locuri de muncă. Până acum au fost sacrificaţi 45.000 de porci, numai la o fermă din Tulcea. Ministrul Agriculturii a anunţat că alţi 18.000 porci vor avea curând aceeaşi soartă.