Câţiva săteni din judeţul Hunedoara demonstrează că poţi să te descurci şi fără ajutorul autorităţilor. Şi, pentru că nu au primit un utilaj de deszăpezire, au improvizat unul. Dacă nu o făceau, localitatea lor ar fi fost izolată de restul lumii. N-ar mai fi putut să meargă niciunde şi nici copiii nu ar mai fi ajuns la şcoală. În plus, când lucrează cu utilajul lor improvizat se şi distrează. 

Satul Luncşoara este aşezat tocmai în vârf de munte, în Apuseni. Aici, iarna loveşte cu putere, iar oamenii au tot timpul probleme. Nimeni nu vine să cureţe drumurile. Aşa că sunt nevoiţi să se descurce singuri. Au improvizat un utilaj de deszăpezire.

Articolul continua dupa recomandari

Ideea s-a născut din nevoie. Dacă nu ar fi inventat plugul de lemn, sătenii ar rămâne complet izolaţi. Tot nevoia i-a învăţat să-şi facă şi provizii din timp. Şi nu-i singura problemă. Copiii nu pot să ajungă la şcoală decât pe jos. Dar asta înseamnă să parcurgă câţiva kilometri prin zăpadă şi frig cumplit.

Bureana Radu Emil, primar Vorţa: Tronsonul acela este al drumului judeţean. Ştiam de aspectul acesta de multă vreme, vă daţi seama că ne chinuim cum putem să deszăpezim, avem şi noi la Primărie un bulldog şi un tractor. Nu am înţeles nici eu, eu am discutat la Consiliul Judeţean cu reprezentatul firmei care deszăpezeşte şi nu am înţeles nici eu de ce se opresc acolo, la intrarea în sat. 

Până se va găsi o soluţie, localnicii vor fi nevoiţi să folosească, în continuare, plugul imporvizat. Munca nu-i chiar uşoară, dar cu puţin umor.experienţa devine chiar plăcută.