Satele de la poalele Munţilor Făgăraş ascund locuri peste care parcă timpul nici nu a trecut. Sunt zone pitoreşti în care tradiţiile au fost păstrate cu sfinţenie şi în care tehnologia încă nu a ajuns. Într-o comună braşoveană localnicii folosesc vâltorile pentru a-şi spăla lucrurile din lână, iar femeile încă mai ţes covoarele la războaie.

Satul transilvănean Lisa este un loc de poveste în care timpul pare că stă pe loc, iar tradiţiile, oricât de vechi ar fi, sunt păstrate cu sfinţenie şi astăzi.

Articolul continua dupa recomandari

Lâna prelucrată cu ajutorul apei stă în coş, la sate, patru ore

Hainele, covoarele şi păturile de lână, de pildă, sunt curăţate cu ajutorul vâltorilor. Adică nişte coşuri mari din lemn prin care trece apa de izvor şi unde practic sunt spălate. Însă nu doar pentru asta sunt folosite, ci şi pentru prelucrarea lânii.

În coşul prin care trece apa sunt puse un preş ţărănesc dar şi o foaie de strai. Ele stau la spălat mai bine de jumătate de oră.

Însă atunci când lâna este prelucrată cu ajutorul apei, materialele trebuie să rămână mai bine de patru ore în coş

Angelica Lungociu, localnică: Astea sunt de la o doamnă. Le-a descoperit într-o magazie veche. Au fost tratate cu niște prafuri şi nu le-au mâncat moliile și mi le-a adus și a zis dați-mi-le în vâltori să mi le faceți pufoase, cum se făcea o dată că e păcat de ele

Vâltoarea de curăţat haine, strămoşul maşinii de spălat rufe

Mecanismul bazat pe cursul repede al unui pârâu de munte este de fapt un strămoş al maşinii de spălat rufe, iar în ultimii 150 de ani a spălat straiele a mii de oameni şi încă mai spală.

Turiştii care ajung aici sunt cuceriţi pe loc de tradiţii şi de pitorescul zonei. La câţiva kilometri de Lisa, în apropiere de Făgăraş, în satul Şona, găsim 8 movile de pământ care stau aliniate pe dealul Şesului.

Movilele din satul Şona, pline de legende

Din vârful lor ce măsoară 30 de metri, priveliştea este încântăroare. Pentru mulţi, movilele de la Şona ascund mistere.

Se spune că în acel loc izolat demult trăiau uriaşii iar unul dintre ei și-a scuturat opincile iar în urma lui au rămas aceste movile. O altă legendă spune că aici ar fi ingropate comorile dacilor.

Mariana Stoia, Asociaţia sătească Şona Noastră: Legendele sunt cele care susţin povestea, iar povestea e frumoasă, aşa că oamenii vin să vadă povestea

Turiştii care au îndrăgit zona spun că primăvara este una dintre cele mai bune perioade pentru a admira aceste locuri.